Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Utbildningarna som inte alltid ger högre lön

En dags utbildning i att köra truck kan ge mer utdelning än fem års studier på universitet, i alla fall om du väljer ett jobb inom en kvinno­dominerad bransch. Det visar lönestatistik från SCB.

Om ett par veckor slår landets universitet upp sina portar och tusen­tals nyblivna studenter börjar lägga grunden till resten av sina liv. DN har jämfört vad du tjänar inom några olika branscher och kommit fram till att studier inte alltid lönar sig.

25 100 kronor i månaden. Så mycket tjänar en truckförare som är mellan 25 och 34 år i snitt. Det är lika mycket som en översättare i samma åldersspann och bara 300 kronor mindre än en bibliotekarie, två yrken som kräver flera års studier.

Jobbar du som exempelvis VVS-montör är lönen ännu högre. Där tjänar en person i ovan nämnda ålder i snitt 28 700 kronor, mer än både lärare och kuratorer.

Saco har under flera år gjort undersökningar som visar hur stor avkastning en akademisk utbildning har. I den senaste rapporten granskades 36 utbildningsinriktningar. Tolv av dem visade sig ha en negativ avkastning, det hade varit mer ekonomiskt lönsamt att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Enligt Tomas Ljunglöf, statistiker på Saco, som gjort rapporten, handlar det främst om utbildningar inom humaniora, konstnärliga utbildningar och lärarstudier.

– Det handlar om kvinnodominerade branscher, ofta inom offentlig sektor, säger han.

En annan gemensam sak för branscherna är att lönespridningen är väldigt liten.

– Det finns få karriärmöjligheter som kan höja lönen, säger Tomas Ljunglöf.

Saco gör rapporten bland annat för att göra blivande studenter medvetna om läget i branschen.

– Självklart ska man inte välja en utbildning efter hur mycket pengar man ska tjäna. Läser man något man inte är intresserad av kommer man troligtvis inte att tjäna de pengarna ändå. Men man ska veta att ens studieval påverkar den ekonomiska situationen resten av livet, säger han.

Ulrika Hagström, utredare på TCO, förklarar att utbildning generellt sett påverkar kvinnors lön mer än mäns.

– En man som inte utbildar sig och jobbar inom en mansdominerad bransch får en hyfsad lön medan en kvinna utan utbildning i en kvinnodominerad bransch får en väldigt låg lön, säger hon.

Men enligt Ulrika Hagström lönade det sig mer att utbilda sig till exempelvis lärare för 40 år sedan.

– På 70-talet tjänade en lärare lika mycket som en civilingenjör. Nu har lönerna halkat efter. En lösning är att kommunpolitikerna tar tag i frågan alternativt att staten skjuter till riktade pengar, säger hon.

Lasse Thörn, som är chef på LO:s arbetslivsenhet, är helt klar över orsaken till att en lärare tjänar flera tusenlappar i månaden mindre än en VVS-montör.

– Det handlar om branscher som är kvinnodominerade och man värderar kvinnors arbete på ett annat sätt än männens. Samma strukturella problem finns bland våra förbund.

Enligt Lasse Thörn ökar medvetenheten om detta. Däremot verkar det ta längre tid att göra något åt det.

– För att komma åt löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade branscher inom LO-förbunden bestämde vi att tillåta löneökning i krontal för dem som tjänar under 25 000. Det ledde till en högre procentuell löneökning för den gruppen.

Fakta:Lönekoll

Akademiker

5 års utbildning:

•Gymnasielärare 26 000 kronor

•Översättare 25 100 kronor

3 års utbildning:

•Grundskollärare 24 500 kronor

•Socialsekreterare 25 900 kronor 

 

Icke-akademiska yrken

•Motorfordonsmekaniker 26 100

•Lastbilsförare 25 700

•VVS-montör 28 700

•Byggnadsträarbetare / inredningssnickare 28 900

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.