Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utbrott-av-afrikansk-svinpest-har-lett-till-brist-pa-flaskkott/

Ekonomi

Utbrott av afrikansk svinpest har lett till brist på fläskkött

Hälsomyndigheten i Hanoi sprejar desinfektionsmedel på avlivade grisar för att hindra viruset att spridas. Foto: Manan Vatsyayana/AFP

Utbrottet av afrikansk svinpest i Asien och Kina har fått priset på fläsk att rusa i höjden och tiotals miljoner svin har avlivats. Bristen på protein riskerar att slå mot ländernas livsmedelsförsörjning. 

Experter befarar att det dröjer upp till tio år innan det dödliga viruset är under kontroll. 

– Vi förlitade oss på inkomster från grisarna, pengarna skulle gå till mina barns skolgång, säger vietnamesiska Nguyen Van Duoc sorgset efter att hans grisar destruerats, till nyhetsbyrån AFP.

Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. De senaste åren har sjukdomen spridit sig över världen och finns nu även i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Italien och Belgien.

I Kina och Asien har viruset upptäckts även bland tamgrisar, vilket har fått allvarliga konsekvenser på olika sätt. Värst drabbade är Vietnam, Mongoliet, Kambodja, Hongkong och Kina - världens största fläskproducent och konsument. Där har produktionen sjunkit med 30 procent på grund av den fruktade sjukdomen, skriver AFP.  

4700 grisar destruerades i Hongkong efter att man nyligen upptäckte afrikansk svinpest på ett slakthus. Foto: Philip Fong/AFP

Enligt officiella siffror från Peking har cirka en miljon grisar avlivats sedan första fallen av viruset upptäcktes i augusti förra året, men siffran tros vara grovt underskattad. Samtidigt har priserna på fläsk stigit med 40 procent. 

Vietnam är landet som hittills har drabbats allra värst. Sedan det första fallet upptäckte i februari i år har ungefär två miljoner grisar destruerats, drygt sex procent av landets totala besättning. 

För att hejda spridningen av det smittsamma viruset har länderna stoppat all svinimport, infört screening av matvaror vid gränserna och avlivat tiotals miljoner grisar. Ändå fortsätter viruset att sprida sig. Arbetet försvåras av att fattiga hushåll ofta har en gris på bakgården som äter matrester - en vanlig källa för smittspridning, skriver AFP. 

– Viruset sprider sig som en skogsbrand i Asien eftersom grisarna är som sopbilar, säger Simon Quilty, analytiker för boskapsuppfödning till AFP.

Experter varnar för att det kan ta upp till tio år innan viruset är under kontroll hos såväl kommersiella grisuppfödare som enskilda hushåll i Asien, om det någonsin går att stoppa. Enligt amerikanska Christine McCracken, seniorproteinanalytiker vid Rabobank, kommer Kina troligen tvingas destruera ungefär 200 miljoner grisar. 

För Nguyen Van Duoc, som bor på en gård i utkanten av Hanoi, är svinpesten ett hårt ekonomisk slag. Han tog lån på tusentals dollar för att kunna köpa in sina 36 grisar, nu är försörjningen utraderad.

– Vår familj är förkrossad, säger han till AFP.

Hongkong är en av städerna som drabbats av brist på fläskkött efter utbrottet av afrikansk svinpest. Foto: Philip Fong/AFP

Samtidigt som fläskproduktionen har minskat kraftigt i Kina och Asien har importen från USA och Europa ökat från 20 till 30 procent. Även importen av kyckling och nötkött har stigit kraftigt. Men importen kan inte fylla upp gapet med den inhemska fläskproduktionen. I Asien och Kina är fläskkött den viktigaste proteinkällan men med fördubblade priser kommer många av de fattiga hushållen tvingas skära ner på köttintaget.

Experter beräknar att svinpesten kommer leda till att den globala fläskproduktionen minskar med cirka åtta procent, skriver AFP. Dessutom kan det påverka försäljningen av julens paradrätt: julskinkan.

https://twitter.com/AFP/status/1135811222643675136