Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Utbudet av bostäder minskar

Utbudet av bostäder i Sverige har i ­ feb­ruari sjunkit med 12,9 procent för småhus och 8,6 procent för lägenheter jämfört med samma period förra året, visar statistik som DN begärt från söktjänsten Booli. ”Sätter man det i en kontext är vi tillbaka på 2011 års nivå”, säger Anders Kyhlstedt, bolagets vd.

DN Ekonomi har bett söktjänstföretaget att ta fram statistik över lägenheter och småhus som utannonserats till försäljning i hela Sverige under perioden 10 februari till och med 9 mars i år jämfört med samma period 2013.

Siffrorna visar på ett minskat utbud av bostäder i stort sett hela landet (se grafiken intill).
Största minskningen av antalet lägenheter till salu finns i Värmlands län där minskningen är 21,5 procent jämfört med 2013. Några enstaka län visar på en blygsam ökning av utbudet på några få procent.

Hallands län utmärker sig med en ökning av antal lägenheter till salu med 29,1 procent. Annars är det minskningar i hela landet.

Vad gäller småhus finns den största minskningen av utbudet i  Västmanlands län med 22 procent. Kronobergs län visar på en ökning med 6 procent, men annars pekar i stort sett alla siffror nedåt.

I storstadsområdena är det minussiffror över hela linjen i Stockholm, Göteborg och Malmö med ett undantag: Antalet lägenheter till salu i Göteborg, som ökat med 3,2 procent. Största minskningen finns i Malmö vad gäller småhus, där minskningen är 16,4 procent.

– Under 2012 hade vi ett rekordutbud av bostäder. 2013 minskade utbudet, vilket fortsatt under 2014. Nu är vi tillbaka på 2011 års nivå, säger Anders Kyhlstedt.

Minskat utbud behöver inte innebära att färre bostäder är till salu. Det kan lika gärna vara ett tecken på att bostäderna säljs snabbare och att annonsutbudet därför blir mindre, vilket är en troligare förklaring.

Detta bekräftas av Pär Gunnarsson, mäklare på Fastighetsbyrån i  Bromma i Stockholm:
– Min känsla är att det har varit en mycket bra start på året ur ett säljarperspektiv. Det är ett väldigt tryck på marknaden, säger han.

DN Ekonomi har tidigare berättat att bostäder säljs redan före visning. Per Gunnarsson har lagt märke till ett annat fenomen.

– De senaste månaderna har det skett en kraftig ökning av bostäder som säljs via vårt spekulantregister innan de hunnit läggas ut på Hemnet. Många säljare föredrar detta, det är enklare sätt. De behöver inte ha någon offentlig visning, till exempel, säger han.

Christopher Maurie, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i populära Vasastan i Stockholm, har lagt märke till en annan trend:

– Flera lägenheter tas tillbaka utan att säljas och dessa bostäder kommer inte med i statistiken, säger han.

Det skulle kunna bero på att säljarna känner att de inte får ut så högt pris som de förväntat sig och därför väljer att avvakta försäljning tills vidare. Det gäller främst de säljare som ännu inte har köpt ny bostad.

Om säljarna får ut höga priser reagerar köparna allt mer på prisnivån.

– Jag hör då och då på visningarna att de tycker att det blivit dyrt att köpa bostad, men det är ju en naturlig följd av stor efterfrågan och litet utbud, säger Christopher Maurie.

Men en köpare är ofta också en säljare på samma marknad och då spelar prisförändringarna inte så stor roll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.