Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Utdelningsaktier alternativ för börsintresserade

Foto: Fredrik Sandberg/TT TT

När räntesparande inte ger någon avkastning kan utdelningsaktier vara ett alternativ. Men det är inte något för den som inte gillar börsen. ”Det gäller, som alltid med aktier, att ha ett mycket långsiktigt perspektiv”, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Företag brukar dela ut en del av sin vinst i form av utdelning till aktieägarna varje år. Tanken bakom att använda utdelningsaktier är att köpa aktier i bolag som är kända för att ge stabila utdelningar år från år. I stället för att få ränta på ett bankkonto, vilken i dag är obefintlig eller extremt låg, ser man utdelningen från aktier som en ränta.

–  Jag får många frågor om det och det finns ett stort intresse. Ett populärt mål är att kunna ha så mycket aktier att det går att leva på sina passiva inkomster, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank.

För att nå ett sådant mål krävs det ett aktiekapital kring cirka 5 miljoner kronor i en portfölj, uppskattar Joakim Bornold.

– Men då kan man inte leva allt för vidlyftigt, konstaterar han.

Foto: NordnetÄven om ett sådant sparmål kan vara tufft för de flesta att nå kan investeringar i utdelningsaktier fungera som en form av pensionssparande. Nordnet har på DN:s begäran räknat på hur mycket man behöver investera i aktier för att kunna få 5.000 kronor extra i månaden efter skatt vid 65 års ålder.

För den som är 35 år behöver man sätta undan 1.275 kronor per månad för aktieköp. För den som börjar vid 45 år handlar det 2.950 kronor. Den som startar vid 55 års ålder får det tuffare och behöver spara 8.650 kronor per månad, enligt Nordnets beräkningar.

En fördel med utdelningsaktier jämfört med att pensionsspara på andra sätt är längden på utbetalningar. Med ett vanligt sparande upphör utbetalningarna när kapitalet är slut om man lever länge. Med en portfölj av utdelningsaktier fortsätter det oavsett hur gammal man blir.

En nackdel är att man måste fördela utbetalningarna själv över året, eftersom aktieutdelningen kommer en gång per år, vanligtvis fram på vårkanten.

Risken finns alltid att aktierna sjunker i värde. Men om bolaget fortsätter att dela ut pengar är detta inget stort problem om det är utdelningarna man är ute efter.

Om ett företag börjar göra förluster och inte har pengar till utdelningar blir det däremot ett bekymmer. Risken finns också att ett bolag går i konkurs och att aktien man har blir värdelös. Att stora bolag försvinner hör inte till vanligheten men både telekomjätten Ericsson och flybolaget SAS har varit nära konkurs i modern tid.

– Det gäller, som alltid med aktier, att ha ett mycket långsiktigt perspektiv och minska risken genom att ha flera aktier, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Han råder att ha ett sådant sparande på minst tio år och att använda ett investeringssparkonto, ISK.

– Skatten kommer att bli lägre i  ISK, säger Joakim Bornold.

I ISK dras ingen skatt direkt på utdelningar eller på eventuella kapitalvinster utan i stället schablonbeskattas kapitalet och insättningar som görs. En annan fördel med ISK jämfört med en vanlig depå är att de aktieaffärer som görs inte behöver deklareras.

För den som tänker investera i utländska aktier kan kapitalförsäkringar vara ett bättre alternativ eftersom det då kan vara lättare att få tillbaka skatt som dragits utomlands.

För att hitta utdelningsaktier finns det ett par grundläggande faktorer att hållas sig till.

– Här kan man titta på bolagets historik när det gäller utdelningar. Har de haft en stabil hög utdelning är det sannolikt att de kommer att fortsätta ha det, säger Joakim Bornold.

– Det är också bra att försöka titta framåt och bedöma om verksamheten kommer att fortsätta att ge vinst, fortsätter han.

Foto: Lina Alriksson/DNFoto: Lina Alriksson

Ett annat råd är att börja med börsens stora bolag som är mer genomlysta och där det finns mer information. Investmentbolag, som är bolag som investerar i andra bolag, kan också vara bra startaktier.

Ett viktigt nyckeltal att lära sig är direktavkastningen. Det är aktieutdelningen dividerad med aktiens kurs. Ju högre siffran är, desto högre är direktavkastningen. I tabellen intill kan du se de 15 bolag som har störst direktavkastning av de stora bolagen.

Joakim Bornold menar också att det är viktigt att återinvestera utdelningarna när man ska bygga upp ett sådant här innehav, det vill säga att när utdelningarna kommer köpa nya aktier för pengarna.

Foto i text: Nordnet

Bra vinstutdelare.

Bolag med hög direktavkastning passar för sparande i  utdelningsaktier. Följande bolag på börsens stora lista har högst direktavkastning, räknat i  procent:

Tele2: 7,70

Telia Sonera: 7,59

Ratos: 7,24

Nordea: 6,96

Swedbank: 6,42

SEB A: 5,84

Millicom: 5,77

Handelsbanken: 5,53

Tieto Corporation: 5,19

Sandvik: 4,98

Ericsson: 4,98

MTG: 4,85

Industrivärden: 4,67

ABB: 4,40

Astra Zeneca: 4,39

Köpa utdelningsaktier.

Så här mycket kan man få i  utdelningar beräknat per månad om man köper aktier som ger bra utdelning för 500 kronor i månaden under en period:

10 år: 287 kronor i månaden.

20 år: 850 kronor i månaden.

30 år: 1 960 kronor i månaden.

Beräkningarna bygger på en genomsnittlig avkastning på 7 procent för aktierna och en direktavkastning på 4 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.