Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uthyrning-av-lyxvaskor-ny-trend/

EKONOMI

Uthyrning av lyxväskor ny trend

Hyr dig en stil. Jessica Hjerpe såg en ledig nisch i branschen och öppnade en nätbutik som hyr ut lyxväskor.

"Att hyra är det nya sättet att shoppa" står det på sajten Fnitters förstasida. Under det radas väskor i olika färger och snitt upp. Precis som på näthandlar för böcker klickar man på den man vill ha och designerväskan kommer hem med posten.

- Det är bekvämt, om du vill ha en ny väska räcker det med att du har en internetuppkoppling, säger Jessica Hjerpe, som sedan 2005 drivit nätbutiken Fnitter.

Väskuthyrning finns sedan tidigare i Japan, USA och Storbritannien. Nyligen öppnades Danmarks första butik. Det är en affärsidé som rider på en våg av många års intensivt intresse för väskor. Fördelen med hyrväskan är att man kan byta när man är less, menar Jessica Hjerpe.

Än så länge har hon inte haft några problem med att väskorna varit i dåligt skick när kunderna har skickat tillbaka dem, även om kvinnor har en tendens att använda sin väska som en papperskorg, som hon uttrycker det.

- Jag tror att just när man hyr lägger man manken till att hålla en viss livsnivå på sin väska.

En väska som kostar kring 12.000 kronor att köpa kostar hos Fnitter 795 kronor i månaden att hyra. Till det kommer en medlemsavgift på 1.590. Billigare väskor är billigare att hyra. Ett halvår med en lyxväska går med andra ord på drygt 6.000 kronor.

Den amerikanska sajten Bag Borrow or Steal hyr förutom väskor ut klockor och smycken. Devisen liknar Fnitters. "Carry the real thing" - bär det äkta. Jessica Hjerpe funderar också på att utöka sin nisch. Det kommer att handla om mode, men mer än så vill hon inte säga.

Hon är helt övertygad om att svenskarna, som fortfarande inte har vant sig vid att det går att hyra så mycket mer än vissa begränsade varor som filmer, smokingar och bilar, kommer att få vänja sig vid annat slags uthyrning.

- Jag upplever att vi blir mer och mer rastlösa och det visar sig också i vårt konsumtionsmönster. Då passar det bättre att hyra än att köpa.

Den konsumtionskritiska väskdebatten som handlade om lyxvaror som Fnitters tycker Jessica Hjerpe ibland kan vara fånig.

- Män har i alla år sprungit runt och haft dyra, dyra bilar, varför är det mindre legitimt att kvinnor har dyra väskor?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt