Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utlandsk-arbetskraft-fokus-for-skatteverkets-granskning-i-ar/

Ekonomi

Utländsk arbetskraft fokus för Skatteverkets granskning i år

Foto: Thomas Karlsson

Mer än varannan som städar företags och myndigheters lokaler är född utomlands och i många fall utnyttjas de av skrupelfria arbetsgivare. Skatteverket kommer att särskilt syna företag i denna bransch i årets granskning.

Varje år fokuserar Skatteverket särskilt på några områden där de misstänker att det förekommer mycket fel och fusk.

I år är det tre branscher som omfattas av denna särskilda granskning: transport- och byggbranscherna, samt städbranschen. Skälet är att här förekommer ofta exploatering av utsatta människor som är födda utomlands.

Skatteverket och åtta andra myndigheter har därför fått ett regeringsuppdrag som handlar om att komma åt osund konkurrens i arbetslivet.

– Det handlar inte om den typ av städning som omfattas av Rut-systemet, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

– Utan det handlar om industristädning, eller städning på kontor och hos myndigheter, tillägger han.

Enligt Svensson är mer än varannan som sysslar med denna städning född utomlands. Och många av dem utnyttjas hänsynslöst.

– Det har visat sig att de väldigt ofta utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. Det är ofta svenska arbetsgivare som står bakom, säger Svensson.

Mycket av städningen sker dessutom nattetid när lokalerna står tomma vilket gör det ännu svårare att få insyn i om de som utför arbetet exploateras.

Att byggbranschen granskas är egentligen inget nytt. Här finns ofta långa kedjor av underentreprenörer där det också förekommer fusk och utnyttjande av människor.

När det gäller transportbranschen är det särskilt en del av sektorn som väcker Skatteverkets intresse.

– Det är de lite kortare transporterna, där de inte behöver lastbilskörkort. Det kan handla till exempel om livsmedelstransporter, säger Svensson.

Sverige har ingen lagstiftning om minimilöner som skulle kunna användas för att hävda att en arbetsgivare exploaterar utsatta människor. Däremot finns det en relativt ny lag om exploatering som i höstas ledde för första gången till en fällande dom.

– Det här är grova brott. Det handlar om människor som kommer hit och utnyttjats oerhört, säger Svensson

– Senast i förra veckan fick jag en rapport om elva sängar i källaren till en restaurang där folk bor och jobbar under vedervärdiga förhållanden, tillägger han.

Conny Svensson påpekar att de oseriösa företagen också underminerar verksamheten för de seriösa.

– De företag som betalar sina arbetsgivaravgifter och skatter som de ska, har svårt att överleva när konkurrensen ser ut på det här sättet, säger han.

Skatteverkets del i samarbetet med de övriga myndigheterna blir därför att kontrollera arbetsgivarna.

– Ja, det är arbetsgivarna vi går på primärt. Det är de som vi kommer att kontrollera, säger Svensson.

Skatteverket kommer i år även att fokusera på identitetsrelaterat fusk. Med det menas egentligen att människor utnyttjar så kallade målvakter.

Det var tidigare ofta svenska missbrukare och socialt utsatta människor som stod som formell ägare till exempel till företag eller fordon.

Men även här har verket upptäckt att det blir mer vanligt med utsatta EU-medborgare från andra länder.

– De kommer hit med egna pass och dokument, men får ett falskt anställningsintyg, säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket. 

Med hjälp av det falska intyget har de skapat en delvis ny identitet som på pappret får lön och rätt till utbetalningar av till exempel sjukpenning, vilket sedan utnyttjas av den företagare som utfärdat det falska intyget.