Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utlandska-agare-kan-skapa-stor-dramatik/

Ekonomi

Utländska ägare kan skapa stor dramatik

Bild 1 av 4 Anders SundströmFöre detta toppolitiker (S) och vd för Folksam när han kliver in i styrelsen 2009. Folksam investerar fem miljarder kronor i den krisande banken. År 2013 blir han styrelseordförande för Swedbank.
Foto: Maja Suslin/TT
Bild 2 av 4 Michael WolfRekryteras till vd-posten i mars 2009. Han har lång erfarenhet från finansvärlden, vet väl att Swedbank är illa ute och bland det första han gör är att rekrytera ...
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 3 av 4 Göran Bronner... som Wolf har känt sedan de båda arbetade på SEB på 1990-talet. Bronner blir riskchef med uppgift blir att städa och rädda banken från den äventyrliga utlåningen i Baltikum. Bronner blir senare finanschef och, sägs det, den som egentligen ”kör” banken.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 4 Lars IdermarkLikt Wolf är Idermark en folkrörelseanknuten chef. Är vd för Södra Skogsägarna och har tidigare varit ordförande för Swedbank. Ses som en tillfällig styrelseordförande då Sundström inte fick förnyat förtroende.
Foto: Ola Kjelbye

De utländska ägarna i Swedbank är de som avgör om Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd, och avgående styrelseordföranden Anders Sundström får ansvarsfrihet. Om de röstar emot på dagens stämma öppnar det för en rad stämningar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in