Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Utpekad hästköttsleverantör sparkar bakut

Köttleverantören Spanghero slår ifrån sig anklagelserna om att man skulle ha varit medveten om att deras produkter felaktigt innehöll häst. På torsdagen pekade den franska regeringen ut företaget som ansvarigt för den senaste tidens skandal.

– Jag vet inte vem som ligger bakom detta, men jag kan säga att det inte är vi. Jag häpnar. Jag tror att vi kommer att bevisa vår och vår partners oskuld. Jag tycker att regeringen har varit för snabb, säger Spangheros vd Barthélémy Aguerre till Europé 1.

Konsumentminister Benoît Hamon meddelade på torsdagen att Spanghero troligen ligger bakom hästköttsskandalen. En regeringsinledd undersökning ska ha slutit sig till att hästkött från Spanghero var märkt som nötkött och att företaget varit medvetet om att det kan ha varit fel.

Enligt Hamon skulle det vara omöjligt för Spanghero att inte reagera på att köttet de importerade från Rumänien var betydligt billigare än nöt. Inte heller ska det finnas några tecken på att det rumänska företaget skulle ha felmärkt sina sändningar.

Den franska åklagarmyndigheten har nu ärendet i sina händer.  Under tiden har Spanghero förbjudits att fortsätta med sin verksamhet under 10 dagar. Hamon, som påpekar att rättsväsendet får avgöra skuldfrågan, säger ändå till Europé 1 att ”det finns tillräckligt med faktauppgifter som visar att det åtminstone var en hel del oaktsamhet” hos Spanghero.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.