Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Utredare föreslår höjt rotavdrag för att rädda energimål

Takrenovering.
Takrenovering. Foto: Hasse Holmberg / TT

Höjt rotavdrag och nytt stöd till alla som vill lagra el i hemmet. Det är några av åtgärderna som krävs för att regeringens energimål ska uppfyllas utan att kostnaderna springer i väg, enligt en särskild utredning som DN tagit del av. 

Förslagen presenteras i en rapport av regeringens särskilda utredare Lise Nordin och lämnas över till energiminister Ibrahim Baylan under fredagen. 

För att få ner elförbrukningen vill Lise Nordin att elleverantörerna åläggs att hjälpa sina kunder med energieffektivisering. 

Dessutom föreslår hon att regeringen höjer rotavdraget från 30 till 50 procent när det gäller energieffektiviserande åtgärder i hemmet. Det kan gälla saker som tilläggsisolering, byte av ventilationssystem eller byte till energieffektiva fönster. 

– Energieffektivisering är en av de viktigaste nycklarna för att klara Sveriges klimat- och energimål. Men det sker för lite, därför förslår vi ett flertal åtgärder, säger Lise Nordin.

Det handlar främst om att få ner förbrukningstopparna när det är som kallast, för att undvika att behöva importera ”smutsig el” från andra länder eller investera i dyra produktionsanläggningar som bara är i drift ett fåtal timmar per år. 

För att få ner topparna föreslår utredaren att regeringen också utvidgar det investeringsstöd som redan finns för energilager i hemmet. Som stödet ser ut i dag gäller det bara den som producerar egen el, via exempelvis solceller, men utredaren vill att det ska gälla alla situationer och även företag. 

– Då kan man lagra mer el när efterfrågan är låg och priset inte är så högt. Sedan kan den som har ett batteri sälja elen när efterfrågan är stor och priset högt, säger Lise Nordin. 

Hon menar att det skulle jämna ut efterfrågan över dygnet och de lokala elnäten skulle alltså inte behöva byggas ut i lika stor omfattning, eftersom mycket elenergi finns lagrad hos konsumenterna. 

I dag är maxstödet 50.000 kronor men det föreslås höjas till 150.000 kronor. 

Utredningen och förslagen lämnas under fredagsförmiddagen över till Ibrahim Baylan, som är energiminister i övergångsregeringen som just nu leder landet. Men oavsett hur regeringsbildningen artar sig framöver tror Lise Nordin inte att det påverkar förslagen i utredningen. 

– Vår utredning efterfrågades av partierna i energiöverenskommelsen. Om Baylan är kvar om en månad vet vi inte, men grunden för det här arbetet är en överenskommelse som fem olika partier står bakom, säger hon.

Energiöverenskommelsen

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna står bakom överenskommelsen som träffades i juni 2016. 

Den innehåller bland annat: 

 

År 2045 ska Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. 

 

År 2040 ska all energiproduktion vara hundra procent förnybar. Det innebär dock inte ett stoppdatum för kärnkraft.

 

Nationalälvarna och övriga i lagen angivna älvsträckor ska fortsatt skyddas från vattenkraftsutbyggnad.

 

Fastighetskatten på vattenkraft ska sänkas stegvis under en fyraårsperiod till samma nivå som de flesta övriga elproduktionsanläggningar.

 

Ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin bör införas.

 

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.