Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utredare-sa-kan-google-fa-exklusiv-tillgang-till-konsumentdata/

Ekonomi

Utredare: Så kan Google få exklusiv tillgång till konsumentdata

Foto: Imaginechina

Den amerikanska kongressens konkurrensutredare har initierat en undersökning rörande Googles planer på att upprätta en ny krypterad internetstandard, efter beskyllningar från flera operatörer som anser sig hotade i kampen om användardata.

Direkt Text

Google kan genom användning av ett nytt protokoll för internet ge sig självt exklusiv tillgång till konsumentdata, befarar flera konkurrenter. Anklagelserna riktas mot Google i ett brev från kongressutredare.

Den nya standarden moderniserar en fundamental byggsten i hur internet är konstruerat genom att systemet DNS förändras. DNS är ett protokoll som ligger till grund för domännamn in till webbsidor som inleds med ”www.” och som kopplar ihop datorer på IP-nätverk som till exempel internet.

En decentraliserad utformning av DNS-systemet anses vara grundläggande för att internet ska hållas fritt och öppet. Problemet med DNS är dock att det i sin okrypterade form möjliggör hackning och stöld av personuppgifter.

Alphabet, som är Googles moderbolag, menar att det nya protokollet ska förbättra internetsäkerheten. Krypteringen medför att det blir betydligt svårare för hackare att ta sig in på hemsidor och nå databaser med person- och kreditkortsuppgifter. Det nya systemet kommer inom kort att testköras genom Googles webbläsare Chrome, som dominerar på marknaden. Även Mozilla, en annan tungviktare inom webbläsare, stödjer införandet av en krypterad DNS.

Problemet som nätverksoperatörer hävdar ligger i risken för utestängning från användardata om nätsurfing flyttas till ett protokoll som inte stöds av operatörerna.

Google bes nu om klargöranden kring huruvida protokollet kommer att nyttjas i kommersiella syften.

”Eftersom att majoriteten av den globala webbtrafiken går genom Chrome-läsaren eller Google Androids operativsystem /…/ får Google större kontroll över användardatanätverk och uppkopplad elektronik. Detta kan störa ut konkurrenter och riskera nedstängning av konkurrenter inom annonsverksamhet och flera andra marknader”, skrev en koalition av teleoperatörer i ett brev till kongressen.

Google hävdar i sin tur i ett uttalande för Wall Street Journal att man inte har några planer på att aktivt centralisera eller driva in DNS-användare till sin egen krypterade lösning.

Läs mer: Google satsar på svensk vindkraft