Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utredare-ska-stoppa-fusk-med-statligt-stod/

SVENSK POLITIK

Utredare ska stoppa fusk med statligt stöd

10:00. Morgan Johansson höll pressträff med anledning av coronapandemin.

Regeringen vill stoppa möjligheterna att fuska med olika stödsystem som tillkommit i och med coronakrisen.

– Varje krona som hamnar i fel ficka är en stöld från folkhushållet och det måste vi bekämpa, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Regeringen tillsätter en utredare som ska gå igenom de olika stödsystem som tillkommit i samband med coronakrisen. Det handlar bland annat om omsättningsstöd till krisdrabbade företag och permitteringsstöd.

– Vi tillsätter en anti-fuskgeneral som ska slå larm till regeringen, säger Morgan Johansson.

Justitieministern menar att det också finns andra problem med stödsystemen som inte nödvändigtvis är olagliga, däremot omoraliska. Enligt Morgan Johansson är det till exempel oanständigt att företag som tar emot stöd från staten samtidigt ger ut aktieutdelningar till sina ägare.

– Om man med den ena handen delar ut pengar till kapitalägarna och med den andra handen begär pengar från staten så är det omoraliskt, säger Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

På torsdagsförmiddagen ska Tillväxtverkets generaldirektör komma till riksdagens finansutskott och redogöra för hur myndigheten ser på att ge stöd till bolag som ger ut aktieutdelningar. Ett enigt finansutskott har tidigare uttalat sig mot att företag som ger aktieutdelningar ska få del av stödet. Det finns dock inget uttalat förbud mot detta i lagen.

Enligt Morgan Johansson kan det bli aktuellt att göra förändringar av lagen för att hindra aktieutdelningar för företag som tar emot statligt stöd, men han hoppas i första hand att riksdagen kan hantera frågan.

– Det är bra att finansutskottet tar upp frågan, säger Morgan Johansson.

Som anti-fuskgeneral utses Stefan Strömberg, som ska delredovisa sitt uppdrag varje månad till regeringen och slutredovisa den sista december i år.

– Vi har haft väldigt kort beredningstid så det är inte säkert att vi kunnat täppa till alla luckor, säger Morgan Johansson.

Läs mer: Rapport varnar för omfattande mygel med coronastöd

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt