Två personer kopplade till en exklusiv mäklarfirma är misstänkta för flera fall av grova ekobrott.Foto: Magnus Hallgren
Toppmäklaren som häktats för grov penningtvätt och bokföringsbrott har utretts av ekobrottsmyndigheten i flera månader, säger åklagare Gunnar Zetterqvist. Mäklarkollegor DN talat med säger att de misstänkta brotten svärtar ner branschen.
– Jag har svårt att tro något annat än att det här är negativt för branschens anseende, säger Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet.
Tidigt på morgonen den 9 maj genomförde polisen och Ekobrottsmyndigheten razzior på flera adresser i Stockholm. Bland annat på det exklusiva mäklarbolagets kontor i centrala Stockholm.
Tre personer, varav två är kopplade till firman, greps och häktades sedan misstänkta för en rad ekobrott. En av personerna, som misstänks för två fall av grov näringspenningtvätt och två fall av grova bokföringsbrott, är en av Stockholms mest framstående mäklare.
Mäklaren, som är en man i 40-årsåldern, har sålt exklusiva fastigheter till stora belopp, han har också en framstående roll i företaget.
Han är relativt ny i branschen men har under de senaste åren förekommit på topplistor över de mäklare som sålt flest bostäder i Stockholm.
DN har talat med flera branschkollegor till den häktade mäklaren, som vill vara anonyma. En del säger att de blev chockade när nyheten om att razzian och häktningen kom.
– Det är klart att det pratas om det här i branschen och om det är så att några fuskat så snedvrider det konkurrensen. Självklart är det frustrerande om någon fuskar.
– Det svärtar ner branschen, men det är samtidigt väldigt bra när sånt här utreds, säger en annan mäklare.
Ytterligare en mäklare instämmer och säger att nidbilden av mäklare som ohederliga förstärks av händelser som dessa.
En person som konkurerar med den häktade mäklarens företag säger att många varit imponerade över hans snabba karriär och höga försäljningssiffror.
Två konkurrerande mäklare uppger till DN att det också funnits en misstänksamhet mot toppmäklaren bland vissa, just eftersom han blivit så framgångsrik på kort tid.
Ekobrottsmyndigheten har utrett toppmäklaren under flera månaders tid, enligt åklagare Gunnar Zetterqvist. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Åklagare Gunnar Zetterqvist är förtegen om utredningen och vill inte avslöja varför ekobrottsmyndigheten fattat misstankar mot mäklaren och den andra personen som är knuten till den exklusiva fastighetsförmedlingen. Han säger dock att utredningen mot mäklaren pågått i flera månaders tid innan tillslagen genomfördes den 9 maj.
– Vi jobbar på och håller mycket förhör. Vad det har gett kommer jag inte gå in på, säger han.
Senast på fredag måste åklagaren ta ställning till om han vill att de tre misstänkta fortsatt ska vara häktade.
– Hur jag kommer göra med det vill jag inte gå in på.
Företaget där mäklaren arbetar har tidigare haft en anmärkning i revisionsberättelsen. I årsredovisningen för 2021 skriver revisorn att bolaget inte i rätt tid och med rätt belopp vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt.
DN har talat med revisorn som inte vill kommentera företagets ekonomi med hänvisning till tystnadsplikten.
Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet säger att misstankarna mot toppmäklaren är extremt allvarliga men understryker att det fortfarande rör sig om just misstankar.
– Jag har svårt att tro något annat än att det här är negativt för branschens anseende. Jag själv beklagar det eftersom vi jobbar intensivt med att hjälpa våra medlemmar att uppfylla sina skyldigheter utifrån penningtvättslagstiftningen.
Samtidigt, säger han, är det omöjligt för samfundet att förhindra överlagd brottslighet.
– Om en individ bestämt sig för att begå en brottslig handling spelar det ingen roll hur mycket stöd vi ger som medlemsorganisation. Det kan inget mått av utbildning förhindra, säger han och understryker att det inte är klarlagt vad som hänt i det aktuella fallet.
Han beskriver att samfundet bedriver ett omfattande arbete med att utbilda medlemmarna och att kraven på fastighetsmäklare är höga när det gäller att motverka penningtvätt.
– Det här är en isolerad enskild händelse i en bransch som annars är väldigt kontrollerad, säger Joakim Lusensky.
EnligtSVT så har mäklaren varnats vid två tillfällen av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Han ska också ha krävts på 1,5 miljoner kronor av Skatteverket, inklusive skattetillägg för att ha handlat med bostäder utan avsikt att bo där.
Toppmäklarens advokat Behrang Eslami vill inte kommentera hur han och hans klient ställer sig till uppgifterna eller huruvida ekobrottsmyndighetens utredning svärtar ner branschen, med hänvisning till rådande restriktioner.
”Om åklagaren begär åtalsförlängning måste tingsrätten pröva om det föreligger skäl att hålla min huvudman fortsatt frihetsberövad. Vad utfallet av tingsrättens eventuella prövning kan innebära och vilka rättsliga argument försvaret kommer lägga fram kan jag, på grund av rådande restriktioner, inte redogöra för”, skriver han i ett mejl till DN.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.