Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utredning-lagger-grund-till-billigt-byggande/

Ekonomi

Utredning lägger grund till billigt byggande

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har tillsatt en utredning om konkurrensen i byggbranschen. Målet är kunna bygga fler bostäder som många har råd att bo i, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Initiativet välkomnas av Sveriges byggindustrier.

Utredningen ska bland annat titta på offentliga upphandlingar, som Konkurrensverket pekat ut som en utmaning för att producera prisvärda bostäder.

– Det handlar om hur man kan genomföra offentliga upphandlingar av bostadshus med möjlighet att sätta en bestämd hyresnivå på förhand. Det skulle göra att man får ut bostäder på marknaden som passar för den som har mindre plånbok och det finns det ett stort behov av i dag, säger Per Bolund.

En annan utmaning som utredningen ska titta på är de kommunala särkraven.

– Det finns aktörer som vill bygga till låg kostnad och till låga hyresnivåer, men där de i dag känner sig hindrade då det finns krav som försvårar deras verksamhet och där är vår målsättning att de istället ska uppmuntras.

Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges byggindustrier välkomnar initiativet då man drivit frågan om de kommunala särkraven intensivt under de senaste åren.

– Sedan 2015 har kommuner inte rätt att lämna föreskrifter om byggteknik. Trots det ser vi att kommuner fortsätter att ställa egna krav på tekniska egenskaper. Det förhindrar att branschen går mot ett standardiserat och industrialiserat byggande.

Detta försvårar, framför allt för mindre företag att komma in i en ny kommun där man ställer andra krav än där man är van vid att bygga, säger hon.

Enligt Anna Broman finns det en tystnadskultur kring särkraven.

– Ett bolag som vill fortsätta att ha en bra relation med kommunen och få bygga inom kommunen fler gånger kommer inte att protestera mot de här oskäliga marknadsvillkoren.

Utredningen bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och slutsatserna ska överlämnas till regeringen senast den 14 december 2020.

Läs mer: 

Dyra lägenheter står tomma mitt i bostadskrisen

Dan Lucas: Är det något som Stockholms bostadsmarknad inte har så är det tid 

DN ledare: Det är nödvändigt men inte tillräckligt med marknadshyror