Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utredning-ska-underlatta-nya-anlaggningar-vid-vatten/

Ekonomi

Utredning ska underlätta nya anläggningar vid vatten

Varamonbadet i Motala. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

En statlig utredning ska göra det lättare att bygga turistanläggningar vid vattnet. Det väcker protester. I både Motala och Karlstad har två strandnära temaparker vid Vättern och Vänern lett till kritikstorm och flera överklaganden. 

Den statliga utredningen tillsattes i somras som ett resultat av januariavtalet. Enligt direktiven ska fler få bygga strandnära i områden med lågt exploateringstryck, bland annat för att underlätta för besöksnäringen. 

Men intrång i strandskyddet kan väcka häftiga lokala opinioner. 

I Motala planerar danska Lalandia ett stort vattenland vid Vätterns längsta sandstrand Varamon. Kommunpolitikerna har sagt ja, men planerna har lett till flera hundra överklaganden. 

I Karlstad vill Muminvärlden bygga en temapark för sina finländska troll på klipporna vid Skutberget, alldeles intill Vänern. Planerna har skapat en bitter strid och kommer med säkerhet att överklagas. 

Vid båda etableringarna har kommunerna aktivt sökt upp exploatörer för att stimulera besöksnäringen. Både i Motala och Karlstad har det startats föreningar mot projekten, med namn som Varamons vänner och Skutbergets wenner. 

– Frågan har blivit väldigt infekterad. Det finns de som inte pratar med mig längre, säger Harriet Svensson i Varamons vänner. 

Det förvånar inte Erik Lundberg som är forskare vid Handelshögskolan i Göteborg och föreståndare för Centrum för turism vid Göteborgs universitet. 

– Det är jättevanligt att det blir ett lokalt motstånd, särskilt när det sker något stort som människor tycker påverkar deras livskvalitet, säger Erik Lundberg som anser att branschen ofta glömmer dialogen med det lokala och bara ser till förutsättningarna för turismen. 

Andreas Andersen är koncernchef på Liseberg i Göteborg och har lång erfarenhet av internationell turismutveckling, bland annat som direktör och ordförande för den internationella branschorganisationen för nöjesparker, IAAPA. 

Nyetableringarna är få, särskilt i naturnära lägen.

– Den restriktiva hållningen i Skandinavien skulle jag säga att man ser i hela Europa. I Tyskland är det väldigt svårt att etablera den här typen av projekt. Och i Frankrike blev nyss en jätteinvestering värd tre miljarder euro stoppad av miljöskäl. 

Bakom varje etablering ligger många utredningar. 

– Det är siffrorna som styr. Att bygga där det finns naturvärden kan göra en redan komplicerad process omöjlig. Jag tror inte branschen har något egenintresse av att lägga den här typen av anläggningar på platser där de blir svåra att förverkliga.  

I Danmark beslöt regeringen 2015 att ge dispens för strandskyddet på tio havsnära platser. Bara två turismprojekt ser ut att förverkligas. 

Nina Larsen Saarnak, danska naturskyddsföreningen.

Den danska regeringens uppluckring av strandskyddet mötte hård kritik. Danmarks naturskyddsförening har argumenterat att branschen skjuter sig i foten om den bygger hotell på de orörda stränder som är anledningen till att turisterna vill komma. 

– Det har snart gått fem år och ingenting har blivit byggt. Kan vi inte bara enas om att det här var en riktigt dålig idé? säger Nina Larsen Saarnak på den danska naturskyddsföreningen.