Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utrikeshandelsministern-sverige-drabbas-hart-om-wto-inte-fungerar/

Ekonomi

Utrikeshandelsministern: Sverige drabbas hårt om WTO inte fungerar

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister. Foto: Roger Turesson

Världshandelsorganisationen WTO är alltjämt blockerad. Den 11 december riskerar organisationens överprövningsorgan att krascha. 

– Det är en allvarlig situation för världshandeln och framför allt små länder som Sverige kommer att drabbas hårt när WTO inte fungerar, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) till DN. 

Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) träffade några av nyckelaktörerna i konflikten under måndagen i Genève. WTO:s generaldirektör och Kinas, USA:s och EU:s WTO-ambassadörer är några av de som Anna Hallberg träffat under de senaste dagarna. 

Mötena hålls samtidigt som WTO:s överprövningsorgan, dit länder kan klaga på hur andra medlemmar sköter sin handel, närmar sig gränsen till en kollaps. 

Den 11 december kommer endast en av de sju domare som egentligen ska sitta i organet finnas kvar. I dag sitter där tre domare, vilket är tillräckligt för att fatta beslut, men två av domarnas mandat går ut. USA blockerar alla val av nya domare tills de får gehör för sin kritik mot WTO. 

– I mitt samtal med WTO:s generaldirektör framgick att organisationen gör allt vad man kan för att lösa situationen och det arbetet har trappats upp. Man har till exempel påbörjat en genomlysning av hela systemet för att se om det ligger något i USA:s kritik, säger Anna Hallberg. 

USA menar bland annat att WTO:s överprövningsorgan är partiskt i sina beslut, att domarna inte respekterar amerikansk lagstiftning och att regeltolkningarna är för lösa. De kritiserar även dess effektivitet. Det kan ta år för överprövningsdomstolen att lösa en handelskonflikt. 

– Jag håller med USA i flera delar som gäller reform och modernisering. Det är ett system som är till åren gånget och USA har gjort ett bra jobb att belysa de problem som finns. Men att stänga ned och skapa konflikt skapar sår mellan länder, säger Anna Hallberg. 

Hon tror att Sverige tillsammans med EU kan spela en stor roll i att hitta en lösning på den låsning med USA som nu pågått i flera år. 

– Det är en allvarlig situation för världshandeln och framför allt små länder som Sverige kommer att drabbas hårt när WTO inte fungerar. WTO är hjärtat i handelssystem som ger arbeten i Trollhättan och i Lycksele, säger hon och fortsätter: 

– WTO behöver ett starkare politiskt ledarskap där vi reformerar WTO och EU kan ta en tydlig roll i det arbetet och i att få med Kina och USA på tåget. Sverige kan också spela en viktig roll här, vi har ett gott anseende i de här forumen. 

En annan kritik som USA riktat mot WTO är den status som utvecklingsland som Kina har i organisationen. Det betyder att Kina får vissa förmåner som USA inte kan åtnjuta. Anna Hallberg kallar mötet med Kinas WTO-ambassadör för konstruktivt.  

– Kina är inte beredda att avsäga sig sin status som utvecklingsland men är öppna för att hitta en pragmatisk lösning. De är till exempel beredda att vara en bygga mellan WTO:s utvecklingsländer och de utvecklade länderna. 

– Både Kina och USA är två gigantiska ekonomier som alltid har egna agendor. Men jag tror att vi kan hitta en väg framåt i det. 

De senaste månadernas Pekingfientliga protester i Hongkong, där flera personer har dött i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, har gjort Kinas relation till sin omvärld mer spänd. Under söndagen kom också rapporter om läckta dokument som vittnar om att en miljon personer tillhörande den muslimska uigur-minoriteten sitter inlåsta i så kallade omskolningsläger. Tortyr och övergrepp förekommer i lägren, enligt dokumenten. 

Läs mer: Kina vill ha kontroll över naturtillgångar

Även Kinas relation till Sverige är spänd. När den svenskkinesiska förläggaren Gui Minhai tilldelades Svenska Pens Tucholskypris hotade Kina med ”konsekvenser” om Sveriges kulturminister närvarade på prisutdelningen.

– Det är väldigt viktigt att vi från regeringens sida håller en balans där klarar att både vara tydliga och påtalar när vi anser att de bryter mot mänskliga rättigheter och inte uppfyller kraven som vi har på en handelspartner och samtidigt kan fortsätta diskutera handeln. Vi har ett enormt handelsutbyte med Kina, säger Anna Hallberg. 

Även Kina har ju å sin sida visat tydligt att de inte uppskattat Sveriges agerande. Hur påverkade spänningen mellan länderna samtalet med Kinas ambassadör? 

– Det finns en förväntan och respekt för att vi har våra värderingar och att vi står upp för dem. Jag upplever inte att det hindrar oss från att diskutera andra frågor som handeln. 

DN Ledare 25 november: Trumps domartabbe kan sänka världshandeln