Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uzbekistan vill ha tillbaka sina ”mutor”

Först misstänks regimen i Uzbekistan ha mutats med miljardbelopp av Telia och andra telekombolag. Nu gör diktaturen anspråk på pengarna, som frysts i flera länder.

Ska pappa Islam Karimov, Uzbekistans diktator, få pengarna som hans dotter Gulnara Karimova stal av folket?

Det frågar sig den schweiziska tidningen L'Hebdo (ej att förväxla med franska satirtidningen Charlie Hebdo).

Bland annat motsvarande över sex miljarder kronor, på konton som Karimova misstänks ha kontrollerat, är frysta i Schweiz, och 200 miljoner kronor är spärrade i Sverige på grund av brottsmisstankarna mot henne. Det är pengar som även åklagare i USA är ute efter eftersom bolagen och Karimova kan ha brutit även mot amerikansk lag.

Karimovs ”lösning” på mutanklagelserna var att låta Karimova falla i onåd och sättas i husarrest, samt att döma bland andra kvinnan som på papperet är Telias partner, Gayane Avakyan, till ett långt fängelsestraff.

Landets justitieminister Muzraf Ikramov kräver nu, i ett brev till en domstol i USA, pengarna tillbaka ifall amerikanerna kommer över dem. I brevet, som L'Hebdo har tagit del av, skriver Ikramov att mutorna och penningtvätten ”täcks av domstolens domar” i hans hemland mot bland andra Avakyan. Brottslingarna är alltså redan dömda, understryker han.

”Pengarna måste returneras till Uzbekistan”, skriver justitieministern och ber om att önskemålet ska förbli ”konfidentiellt”. Karimova nämns inte. Regimen har också anlitat en advokat i USA.

Schweiz har inte fått någon liknande förfrågan, skriver L'Hebdo. Inte heller Sverige, säger den ansvarige åklagaren här, Gunnar Stetler, till TT.

Karimova misstänks ha mutats av Telia med över två miljarder kronor. Uzbekiska staten fick däremot ingenting för de licenser Telia som därmed skaffade sig. Ett svenskt åtal väntas kunna väckas någon gång mot slutet av 2016.

Fakta: Misstänkta miljardmutor

Svenska Telia Sonera, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS misstänks ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för att få bedriva verksamhet i landet.

Merparten av pengarna har frysts i Schweiz, andra tillgångar i Sverige, Belgien, Irland och Luxemburg. Flera brottsutredningar pågår, däribland i Sverige, USA, Schweiz, Norge och Frankrike.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.