Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

V kräver 10.000 sommarjobb: Viktigt för demokratin

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vänsterpartiet föreslår en rad satsningar i samband med budgetförhandlingar med regeringen som riktar sig mot ungdomar.  

Bland annat kräver man en satsning på 110 miljoner kronor för att skapa 10.000 sommarjobb.

– Det är viktigt att alla ungdomar ska kunna se positivt på framtiden, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk politisk talesperson. 

I samband med budgetförhandlingarna med regeringen föreslår Vänsterpartiet en rad satsningar som utgör ett så kallat ungdomspaket. 

Bland annat kräver man 10.000 sommarjobb i Sveriges kommuner, så att även unga utan föräldrar med ett brett kontaktnät får möjlighet till sommarjobb.

Satsningen fungerar som ett stöd till kommuner runtom i landet, som fördelas via Arbetsförmedlingen. 

– Ju fler unga som får möjlighet till ett sommarjobb desto fler unga är det som får möjlighet att få en egen inkomst och den frihet det innebär. Men det innebär också erfarenhet, säger Ulla Andersson.

– Dessutom får man kontakter, det är ju inte alla unga som har möjligheten till kontakter, vilket är det som jobb mycket bygger på och därför är det viktigt med sådana här satsningar. 

Vänsterpartiet fick igenom ett liknande förslag förra året, som då kostade 105 miljoner och avsåg 10.000 sommarjobb. Enligt en utvärderingsrapport från Sveriges kommuner och landsting tog 7.335 ungdomar del av satsningen.  

– Det var rekord i antal sommarjobb i fjol, vi hoppas på ännu fler i år. 

Satsningen i år beräknas kosta 110 miljoner kronor. 

V kräver även satsningar på föreningar och organisationer, där partiet vill se ett ökat lokalstöd för att tillhandahålla anpassade lokaler för fritidsverksamhet.

– Alla unga ska ha goda möjligheter inför framtiden och det gäller även oavsett om man har föräldrar som har en tjock plånbok eller inte. En bra fritid är viktigt för oss alla, säger Andersson.

Stödet till föreningar och organisationer är dels ett lokalstöd som söks genom Boverket – man vill utöka stödet eftersom det varit översökt i många år.

– Det finns ett stort behov från föreningslivet att få bättre lokaler men också att rusta lokaler och få fler lokaler.

Det andra är ett verksamhetsstöd för, till exempel, lokaler som inte har pengar nog att driva verksamhet eller som vill utvidga sin verksamhet. 

– Det finns ju också fritidsgårdar som på sommaren vill nå fler stadsdelar och då kan man ha mobila fritidsgårdar, eller åka ut på landsbygden och se till att det finns verksamhet där. Det är viktigt med mötesplatser, viktigt för demokrati. 

Stödet till föreningar och organisationer väntas kosta 20 miljoner kronor. 

Den sista delen av paketet handlar om ett utökat stöd till fritidshem och fritidsgårdar. 

Vänsterpartiet vill satsa 75 miljoner kronor på vardera verksamhet för att barn som tillbringar sina somrar på fritidshem ska få möjlighet till miljöombyte under sommarlovet, och så att fritidsgårdar kan hitta på ”meningsfulla aktiviteter” för barn och unga. 

– Vi tycker att samhället har ett ansvar att se till att alla unga får bra förutsättningar, säger Ulla Andersson. 

Totalt väntas ungdomspaketet kosta 300 miljoner kronor. 

Fakta.Vänsterpartiets ungdomspaket

Sommarjobb

Kravet: Satsa 110 miljoner kronor för att skapa sommarjobb i kommunerna. Lönerna följer Kommunals avtal med SKL; den som är under 18 år ska lägst tjäna 72 kronor i timmen och den som är över 18 år ska lägst tjäna 88 kronor i timmen.

 

Föreningar och organisationer

Kravet: Satsa 40 miljoner kronor för ett ökat lokalstöd och verksamhetsstöd för unga. Dels för att stärka lokaler och för att erbjuda mobil eller fast fritidsverksamhet. 

 

Fritidshem

Kravet: Satsa 75 miljoner på sommarlovsstöd till kommunerna, till fritidshemmens sommarverksamhet.

 

Fritidsgårdar

Kravet: Satsa 75 miljoner kronor för sommarlovssatsning till fritidsgårdarna, när skolor och annan verksamhet där det finns meningsfulla aktiviteter för barn och unga är stängd. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.