Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/v-ledaren-sagar-uppgorelsen-om-pensionerna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

V-ledaren sågar pensionsuppgörelsen: Ökar ojämlikheten

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar pensionsöverkommelsen under en pressträff i riksdagen
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar pensionsöverkommelsen under en pressträff i riksdagen Other: Claudio Bresciani/TT

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till uppgörelsen mellan regeringspartierna och de borgerliga om pensionerna.

– De som inte orkar fram till pensionsåldern är de som är förlorarna, säger V-ledaren.

Vänsterpartiet var inte med när det nuvarande pensionssystemet skapades på 1990-talet och ingår inte heller i den pensionsgrupp som har förhandlat fram de största förändringarna i systemet på över 20 år. Uppgörelsen mellan S, MP, M, C, L och KD presenterades på torsdagsmorgonen och innebär bland annat att pensionsåldern höjs.

Vänsterpartiet kallade genast till en pressträff där partiledaren Jonas Sjöstedt varnade för uppgörelsens konsekvenser.

– I dag vaknar många svenskar upp till en ny verklighet. De som inte orkar fram till pensionsåldern är de som är förlorarna. Det här kommer att påverka och drabba många människor väldigt hårt, säger Jonas Sjöstedt.

Läs också: Strandhäll (S): Förändringarna är helt nödvändiga 

Enligt överenskommelsen ska man kunna ta ut sin pension från 64 års ålder, mot 61 i dag. Rätten att fortsätta jobba höjs också från 67 till 69 år. Bakgrunden är att svenskarnas medellivslängd har höjts och att fler måste jobba längre i livet om systemet ska kunna finansieras.

– Kommunals medlemmar pensioneras i dag vid i genomsnitt 63 års ålder. Det innebär att hälften av Kommunals medlemmar riskerar att inte orka fram till pensionen. Vår bedömning är att de här förändringarna ökar ojämlikheten i det svenska samhället, säger Jonas Sjöstedt.

Socialminister Annika Strandhäll (S) fick efter regeringens presskonferens en fråga om sin syn kring den hårda kritiken från Vänsterpartiet.

– De kan stå på barrikaderna och rya hur mycket de vill, svarade hon då, och menade att Vänsterpartiet inte har gjort någonting kring den här frågan under mandatperioden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.