Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

V ser sig som vinnare i höstbudgeten

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Satsningar för kvinnors hälsa och fattiga barnfamiljer gör att Vänsterpartiet ser sig som en vinnare i budgetförhandlingarna. Men framöver kommer V att skärpa kraven på regeringen.

– För oss är det viktigt att de med höga inkomster bidrar mer, säger Ulla Andersson (V).

Avgiftsfri mammografi och tandvård och satsningar på ungas psykiska hälsa är de tre viktigaste reformerna i regeringens budget, enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

– Det är efterlängtat, inte minst för oss kvinnor, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartisterna är dock inte nöjda med de reformer som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har accepterat så här långt. Ulla Andersson anser att det behövs större investeringar i välfärd, klimat och infrastruktur, inte minst för att klara att pressa ner arbetslösheten. För det krävs enligt partiet ytterligare skatteintäkter i form av höjda inkomstskatter samt återinförd skatt på förmögenheter och fastigheter.

– För oss är det viktigt är det viktigt att de som har mycket kapital och höga inkomster bidrar mer, de har haft åtta år av stora skattesänkningar. Jag tycker också att man skulle kunna trappa ner ränteavdragen en procent per år, det skulle ge stärkta inkomster till välfärden, säger Ulla Andersson.

Hon tycker sig se ett stöd för en sådan tydligare vänsterpolitik exempelvis inom fackföreningsrörelsen. De stigande kostnaderna för migration vill Ulla Andersson sätta i relation till de skatteintäkter som uteblir på grund av avdragsrätten för bostadslån.

– Statens subventioner till privata lån uppgår idag till ungefär 30 miljarder kronor årligen och väntas stiga till 40. Där finns det möjlighet att finansiera en utbyggd välfärd, säger Ulla Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.