Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/v-vill-omplacera-javig-konsult-i-roda-linjens-upprustning/

Ekonomi

V vill omplacera jävig konsult i röda linjens upprustning

Foto: Mickan Palmqvist

Vänsterpartiet kräver att den jävsutpekade konsulten hos SL:s projekt för röda linjens upprustning, ska plockas bort från projektet.

– Ja, det är det bästa, menar oppositionsregionrådet Anna Sehlin, (V).

DN kunde på måndagen berätta att en konsult som arbetat med signalsystemet inom ramen för projektet röda linjens upprustning (RLU) ansågs i vintras vara jävig av trafikförvaltningens egna revisorer.

Konsulten är nära vän med en försäljningschef på Siemens – det företag som fick ett kontrakt värt över en halv miljard kronor när förvaltningen hävde avtalet med den italienska leverantören Ansaldo hösten 2017.

Trots revisorernas rekommendation och trots besked från chefsjuristen Daniel Angermann, att konsulten borde plockas bort från alla projekt där Siemens kan tänkas vara leverantör, har han fått jobba kvar i projektet.

Det tycker Anna Sehlin, som sitter i Regions Stockholms trafiknämnd, är fel.

– Eftersom våra revisorer sagt att den här personen inte var lämplig att ha den positionen på trafikförvaltningen undrar jag varför han får fortsatt jobba med röda linjen, säger hon.

– Det bästa hade väl varit en omplacering, eller i varje fall säkerställa att den här personen inte har med projektet att göra, tillägger hon.

Anna Sehlin påminner om alla turerna kring RLU. Beslutet att genomföra en upprustning fattades för mer än tio år sedan. Ansaldo vann upphandlingen för åtta år sedan – ändå har inte projektet kommit i hamn.

Just på grund av alla turer och fiaskot med RLU, menar Anna Sehlin, att det krävs en extra försiktighet från förvaltningens sida när det gäller risken för jäv.

– Jag kommer ställa frågor om det här – och så tycker jag att det är bättre att få informationen direkt från förvaltningen och inte via media.

Har du inte fått information om jävssituationen?

– Inte från förvaltningen. Vår partigrupp bad om att få en dragning precis innan semestrarna om alla turer kring hävandet av avtalet med Ansaldo. Då fick vi ingen information om att det fanns en konsult som hade nära koppling till Siemens, svarar Sehlin.

Vänsterpartiet anser rent generellt att förvaltningen och Region Stockholm borde ha så få konsulter som möjligt. Hon uppfattar också att det finns ett stöd för det över partigränserna.

– Trafikförvaltningen borde ha kompetensen inom sig. Då finns det mindre risk att man hamnar i ett sådan här läge, säger hon och syftar på jävssituationen.

Du ser helst att konsulten kopplas bort från trafikförvaltningen?

– Ja, det är nog det bästa att göra för att visa att vi inte ska hamna i en sådan här situation, säger Sehlin.

– Det ska i varje fall finnas en väldigt bra förklaring till varför han får vara kvar, tillägger hon.

DN har även sökt oppositionsregionrådet Jens Sjöström (S). Han har återkommit med en skriftlig kommentar. 

– Det här är allvarligt. Det ska aldrig få finnas misstankar om att personliga intressen kommer i vägen för tjänsteutövningen, skriver han. 

Sjöström har, efter att ha läst DN:s avslöjande, nu begärt att få ut internrevisorernas rapport.

– Tyvärr är det bara den senaste turen kring upphandlingen av nytt signalsystem på röda linjen. Vi socialdemokrater har länge krävt en haverikommission kring hela projektet och det här stärker oss i den uppfattningen, tillägger Sjöström. 

Läs mer: Företaget som SL-konsulten arbetat för fick avtal för en halv miljard