Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vaccinbesked-fran-astra-fore-arets-slut/

Ekonomi

Astra Zeneca: Tror fortfarande på vaccin till årsskiftet

Astra Zenecas vd Pascal Soirot.
Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Foto: Pia Gripenberg

Astra Zenecas vd Pascal Soriot tror fortfarande att företaget kan ha ett vaccin mot covid-19 före årsskiftet, trots att man nu avbrutit försöken.

– Det är inte ovanligt att man tar paus när man undersöker vaccin, det ovanliga här är att hela världen tittar på.

Det internationella journalistnätverket Tortoise Media anordnade på torsdagen ett webbseminarium på temat globalt ledarskap efter pandemin. Men frågorna till en av deltagarna, Pascal Soritot kom att kretsa helt kring ett avbrutet vaccinförsök.

Svensk-brittiska Astra Zeneca utvecklar tillsammans med Oxford Universitet ett av de vacciner mot covid-19 som anses mest lovande - de andra görs av Pfizer och Moderna.

Men i onsdags kom nyheten att Astra Zeneca tar paus i fas 3-försöken, som kommer att omfatta uppemot 60.000 personer. Börsen straffade bolaget inledningsvis, men aktien har återhämtat sig.

Orsaken till stoppet var att en av deltagarna blivit sjuk, enligt medieuppgifter i transversell myelit, en slags inflammatorisk skada i ryggmärgen.

– Vi vet inte om det handlar om den sjukdomen, som är mycket ovanlig och vi vet inte om den i så fall kan kopplas till vaccinet. Undersökningarna av försökspersonen är inte klara, sade Pascal Soriot.

Han fortsatte:

– Vi vet inte när vi kan börja igen. Läkarna kommer att informera den oberoende säkerhetskommitté som följer våra försök och som sedan ger besked om vi kan starta igen.

Pacal Soriot sade att det viktigaste är att världen får fram vaccin, och pekade på att konkurrenterna Pfizer och Moderna har kommit långt. Själv betonade han vikten av tålamod:

– Man kan inte kompromissa med säkerheten, men det går att kombinera säkerhet och snabb utveckling. Vi informerar ständigt berörda myndigheter och vi har satt igång produktionen tillsammans med partners på flera platser i världen.

– Och ja, vi tror fortfarande att vi kan ha ett godkänt vaccin före årsskiftet eller strax efter det.

Läs också: ”Det här visar hur viktiga fas 3-studier är”

Astra Zeneca pausar vaccintest efter sjukdomsfall

Astra Zeneca tillverkar inte vaccin i Södertälje

Ämnen i artikeln

Vaccination
Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt