Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vad-hander-med-sorsele-nar-bygden-avfolkas/

Ekonomi

Vad händer med Sorsele när bygden avfolkas?

Talet är 2.526. Kommunalrådet har själv skrivit det på väggtavlan i sitt rum. Siffran anger antalet invånare i Sveriges näst minsta kommun Sorsele i Västerbottens inland.

Den orörda Vindelälven och den storslagna naturen räcker inte för att hålla kvar traktens unga. 

Idéerna är påhittiga och kämpaglöden märkbar, men fortsätter bygden att avfolkas återstår till slut bara ”kommunakuten”. Sorsele riskerar att bli först dit.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Lektion i engelska i Ammarnäs skola, en av Sveriges minsta med sju elever i åldrarna sex till tolv år. Jenny Sjöström är enda läraren.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 11 Rast på skolgården i Ammarnäs skola.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 11 Samtliga elever i Ammarnäs skola. Från vänster: Mila Grundström, Elizabeth Erazo-Nylén, Aili Skum, Signe Karlberg, William Schmitt, Halvar Sjöström, Maya Grundström.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 11 82-årige Per Nils Piltos skoter har kört fast i snön. Några elever kommer ut för att hjälpa honom loss.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 11 Eivor Lundquist på promenad i Sorsele med hundarna Albin och Melvin.
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 11 Sorsele i Västerbotten är Sveriges befolkningsmässigt näst minsta kommun med för närvarande 2 526 invånare.
Foto: Fredrik Funck
Bild 7 av 11 Ett av få hus som står öde i tätorten i Sorsele. Yasin Heydari cyklar långsamt förbi på sin väg mot mataffären.
Foto: Fredrik Funck
Bild 8 av 11 Bandet från Vindelälvsskolan repar i källaren i Folkan, Sorseles Folkets hus. Till hösten flyttar Emanuel Fransson, till vänster, till Umeå för att gå på gymnasium. I mitten hans yngre bror Elias Fransson och i förgrunden Fabian Emilsson. Nästa år flyttar de efter, säger de.
Foto: Fredrik Funck
Bild 9 av 11 Kommunalrådet Kjell Öjeryd. Han anser att frågan som borde ställas är hur liten en kommun kan bli och ändå klara sig?
Foto: Fredrik Funck
Bild 10 av 11 Eivor Lundquist flyttade från bygden 1963, först 40 år senare återvände hon. Hon skrattar till vid minnet av återkomsten. ”Då hade jag Stockholmsdialekt och fick höra att 08:or inte hade här att göra”.
Foto: Fredrik Funck
Bild 11 av 11 Motiven för att flytta till Sorsele är goda för den som är intresserad av friluftsliv: skidor och skoter, fjäll, skog, vandringsleder, fiske och jakt.
Foto: Fredrik Funck