Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-18 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vad-hander-nar-invanare-i-sverige-inte-kan-ringa-112/

6 min 1 sek. I år river Telia ned de fasta kopparledningarna i 221 svenska byar och orter. På papperet ska det finnas täckning nästan överallt – men det stämmer inte.
EKONOMI

Vad händer när invånare i Sverige inte kan ringa 112?

I år river Telia ned de fasta kopparledningarna i 221 svenska byar och orter.

På papperet ska det ändå finnas täckning nästan överallt – men det stämmer inte.

Vad hände med målsättningen att alla i Sverige ska kunna ringa?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 12 Ulf Eriksson berättar att när Telia tog bort kopparnätet hos hans mamma Gerd Eriksson installerades sedan bara så kallad ”mobil fast telefon” i mammans vardagsrum. Inte i sovrummet på andra våningen, där vägguttaget inte fungerade längre. Gerd Eriksson hittades på golvet nedanför telefonuttaget.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 12 Påskkaktusen blommar med cerisrosa blommor invid routern till den ”mobila hemtelefon” som ännu står kvar. Gerd Eriksson fick den aldrig att fungera bra. – Det hackade och man hörde sin egen röst. Telia bytte till slut router men det hjälpte inte det var täckningen som var dålig, säger Ulf Eriksson.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 12 Gerd Eriksson drack kokkaffe från sin kaffepanna designad av Sigvard Bernadotte. Alltid fylld med Gevalia kokkaffe. Sockerasken i koppar var en självklarhet på köksbordet. Hon kokade kaffet direkt på vedspisen som höll huset varmt under strömavbrottet som blev hennes sista dagar hemma i januari.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 12 Frida Bylund togs på sängen när Telia förra året kapade det gamla kopparnätet efter 107 år och larmen i ladugården tjöt. Hon fick sedan själv köpa en tre meter lång antenn för att larmen till hennes mjölkrobotar skulle fungera. – Om det blåser det minsta tappar jag all täckning, säger hon.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 12 För nio år sedan skrev Frida Bylund och alla andra företagare i byn till Telia och bad om bättre täckning. De fick inget svar. Här är working kelpiehunden Sammie med och vaktar korna.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 12 Frida Bylund tog över som mjölkbonde efter sina föräldrar för tio år sedan. Hon har 120 kor och håller uppe landskapet i byn och i flera mils omkrets.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 12 Mats Webiörn är uppväxt i Stockholm och ifrågasätter starkt att alla i Sverige inte får samma chanser till kommunikation. Han har nu fått besked om att Telia ska sätta upp en mobilmast i byn senare i år. ”Men vi har fått liknande besked under flera år där datum flyttats fram. Jag tror det när jag ser den”, säger han.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 12 Astrid Börjegren i Sunnersta kände sig trygg med sin gamla fasta telefon. Barnbarnsbarnet Oliver på tavlan har nu hunnit fylla nio år. Trots att mottagningen i hennes telefon hackar när hon ska ringa återfinns hon inte i PTS statistik över de som saknar grundläggande teletjänster.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 9 av 12 Roland Sjölander i Televerkets Volvo Duett med texten ”Tele” på sidorna i Västernorrlands inland 1969. För många blev de orangefärgade Televerks-Duetterna ett slags symbol för ett samhälle som tog ett sammanhållet ansvar. Få känner i dag igen en servicebil som ska laga en mobilmast. Ännu färre vet vad firmorna heter.
Foto: Privat
Bild 10 av 12 Svensk landsväg i april. Borderterriern Siri leker med Anne-Chatrin och Sven-Erik Backlund som just varit nere på sjön och fiskar abborre. Trots att deras 3-megabits internethastighet inte uppfyller det svenska bindande kravet, återfinns de inte i PTS statistik över hushåll i Sverige som saknar 10 megabits internet.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 11 av 12 Ulf Eriksson tittar till tomten innan hans barndomshem ska säljas.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 12 av 12 Huset är sålt. Ulf Eriksson är ensambarn och packar ner finporslinet från sin barndom.
Foto: Eva Tedesjö