Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vad händer nu med min Saab?

Dagens Nyheters motorexpert svarar på frågor om Saab-bilar.

Jag har precis köpt en ny bil och oroas nu över garantin. Vad händer med den när Saab har problem?

Ingenting. Garantin är utställd av återförsäljaren, som ansvarar för fel även om inte tillverkaren finns längre. Skulle även återförsäljaren försvinna kan man däremot hamna i ett läge där det inte finns någon att vända sig till med sin garanti. Men de svenska återförsäljarna har i allmänhet breddat sitt utbud av bilmärken så att de inte står och faller med Saab.

Vad händer med möjligheten att få service?

Det finns en stor flotta av 365.000 begagnade Saabar i Sverige och därmed en jättemarknad för service och reparationer. Det kommer att vara lönsamt att erbjuda service och reparationer under lång tid framöver.

Vad händer med reservdelar?

I tio år har återförsäljarna skyldighet att kunna förse kunderna med delar.

Vad händer med andrahands­värdet på bilen?

Under krisåret 2009 rasade värdet i början för att sedan stabiliseras. Efterfrågan på begagnade Saabar har därefter varit god, men med ökad osäkerhet kring varumärket kan priserna falla igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.