Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vädra åsikter på jobbet minskar risk för stroke

Så påverkas hjärtat av stress.
Så påverkas hjärtat av stress. Foto: Andrey Kuzmin / Alamy

Arbetsmiljön har påtaglig betydelse för utvecklandet av hjärtsjukdomar, stroke och högt blodtryck. Det visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, där de senaste årens forskning på området utvärderats.

Vilka förhållanden i arbetsmiljön som har betydelse varierar lite mellan de olika sjukdomarna, enligt SBU, som har sållat fram och grans­kat 150 högkvalitativa studier ur de senaste 30 årens forskning om sambandet mellan olika förhållanden i arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdomar.

Bland det som påverkar finns bland annat organisatoriska förhållanden, psykosociala faktorer, fysisk ansträngning, natt- eller skiftarbete, strålning, buller och vibrationer.

Och resultaten pekar på samband mellan arbetsmiljöfaktorer och utvecklandet av hjärtsjukdomar, stroke och högt blodtryck.

– Man måste exponeras för detta under ett antal år för att det ska bli en risk, säger Töres Theorell, professor och ordförande i projektet.

Riskerna uppstår främst av två skäl, dels av att den åderförkalkning som normalt äger rum med stigande ålder accelereras, dels av akuta faktorer som till exempel starka stressituationer.

De senaste 30 åren har man lärt sig mycket mer om hur stress fungerar i förhållande till hjärta och kärl.

– Man vet nu att stress aktiverar inflammationer. Inflammations­stimulerande ämnen ”ruggar” upp kärlväggarna och gör att små koagel lättare kan fastna och hindra blodflödet. Och koagulationsmekanismerna är känsliga för stress, ­säger Töres Theorell.

SBU:s rapport visar att för hjärtsjukdomar och högt blodtryck finns ett samband mellan en upplevelse av små möjligheter att påverka sin arbetssituation och höga krav i arbetet.

För stroke, blodpropp eller blödning i hjärnan, finns ett samband mellan liten kontroll över sitt arbete, skifttjänstgöring, buller och utsatthet för joniserande strålning.

Enligt SBU:s granskning drabbas män och kvinnor som utsätts för samma faktorer i arbetet av samma relativa ökning av hjärt- och kärlsjukdomar. Men under de yrkesverksamma åren är risken att drabbas eller avlida i akut hjärt­infarkt eller stroke dubbelt så hög för män.

Enligt rapporten finns det i dag mycket kunskap baserad på forskning som kan användas för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av arbetsmiljön.

– Att ge de anställda rimliga möjligheter att påverka sitt arbete är något som chefer och arbets­givare kan påverka och ta ansvar för, och det är även inskrivet i Arbetsmiljölagen, säger Töres Theorell.

Detsamma gäller långa arbets­dagar under lång tid, och att skapa en balans mellan ansträngningar och belöning.

– Andra förebyggande åtgärder är att arbetsgivare bör ge anställda information, och låta dem känna att deras synpunkter har ett värde. Och att det finns en relation mellan krav och kontrollmöjligheter. Det är väl undersökt och entydigt när det gäller riskerna för hjärtinfarkt, säger Töres Theorell.

Foto i text: Pressbild.

Fakta. Vart tredje dödsfall

Mer än vart tredje dödsfall i Sverige har hjärt-kärlsjukdomar som bakomliggande orsak. Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Omkring 30 000 personer får hjärtinfarkt årligen. Cirka 5000 av dem är i arbetsför ålder. Omkring 25 000 drabbas av stroke, cirka 6 000 av dem i arbetsför ålder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.