Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Våg av stämningar för Facebookstart

Vi har följt reglerna, säger Morgan Stanley, bankjätten som skötte det sociala nätverket Facebooks börsintroduktion, efter att ha blivit stämd i delstaten Massachusetts, en av en lång rad stämningar i spåren av säljstarten.

Banken avvisar kritken i stämningen som väcktes på grund av att prognoser för företagets intäkter skrivits ner alldeles före introduktionen i fredags.

Tvivlen på Facebook växte när dess aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

En annan stämning är riktad mot Facebook, nätverkets grundare Mark Zuckerberg och Morgan Stanley, för brott mot lagarna om värdepappershandel.

Philip Goldberg i delstaten Maryland har lämnat in en gruppstämning på alla ekonomiska förlorares vägnar mot Nasdaq, som anklagas för att fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten omkring en halvtimme och senare blev orderbekräftelserna till köpare fördröjda.

Nasdaqs vd Robert Greifeld mötte investerare på tisdagen och medgav då att missgrepp förekommit. Samtidigt framhöll han att 570 miljoner aktier var ute till försäljning den första dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.