Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vahid återvänder till Sverige - som pizzakung

Svensk-iraniern Vahid Berenjian var först ut med att sälja pizzor i Indien. Och snart blir han först med att sälja nybakade pizzor i svenska livsmedelsbutiker. En pizzakung är på väg hem.

För snart tjugo år sedan läste Vahid Berenjian till tandläkare i Umeå, men ville hellre syssla med affärer. Han hoppade av studierna och köpte en pizzeria i Enköping tlllsammans med en kompis. Efter köpet avslöjade han att han inte var mycket till pizzabagare. Hur skulle han då bidra, undrade vännen.

- Jag ska använda mitt huvud i stället, sa Vahid Berenjian.

Och det har han gjort - med resultatet att han i dag är styrelseordförande för och grundare av US Pizza, en av Indiens stora snabbmatskedjor med 65 restauranger spridda över hela landet.

- Jag startade inte företaget bara för att tjäna pengar. Jag ville skapa något nytt och något jag kunde multiplicera, säger Vahid Berenjian.

Vägen till positionen som indisk pizzakung har varit krokig. Efter ett par år i Enköping sålde Vahid Berenjian av sin del av pizzarestaurangen för att bygga upp en svensk pizzakedja. Han ville göra något stort. Förebilder fanns på den brittiska pizzamarknaden och metoden var franchising; att mot en licenskostnad låta andra företagare starta och driva restaurangerna.

Men försöket gick inte så bra som han trott - franchising var nytt i Sverige och Vahid Berenjian berättar att få vågade starta eget. Dessutom präglades Sverige i allt högre grad av främlingsfientlighet och demonstrationer mot invandring.

- Jag kände mig mycket sårad av det, säger Vahid Berenjian som kom till Sverige som FN-flykting från Iran vid 22 års ålder.

- Jag ville inte bli en politisk fråga. Jag sa att nu flyttar vi. Har jag gjort det en gång kan jag göra det igen, tänkte jag.

Flyttlasset gick till Indien, och där gick pizzaplanerna bättre. I februari 1995 slog Vahid Berenjian upp dörrarna till den första pizzarestaurangen, som han startade med två kompanjoner i sydindiska staden Bangalore. Tretton år senare minns han fortfarande den första kunden:

- Det kom in en gubbe och frågade vad vi sålde. Pizza, sa jag. Då tar jag två, sa gubben. Det kostade 20 kronor och han tyckte det var dyrt. Men nästa dag kom han tillbaka och sa att det varit värt det.

Följande dag sålde Vahid Berenjian 25 till 30 pizzor. Och sen rullade det på. När restaurangen varit öppen i en och en halv månad kom utrikesministern på besök och fick vänta 45 minuter på sittplats. I dag är US Pizza ett växande snabbmatsimperium, det närmaste året ska minst 80 nya restauranger öppnas i Indien.

Och nu ska US Pizza även satsa utomlands. Pizzabakning direkt i butik är ett helt nytt koncept som ska lanseras i bland annat Sverige, Norge och Danmark. För att få pengar till att växa snabbare sålde Vahid Berenjian och hans kvarvarande partner Akbar Khwaja nyligen 49 procent av företaget till det indiska investmentbolaget Kotecha Capital.

När avtal blir klart med en svensk butikskedja kommer pizzabagare att flytta in i svenska livsmedelsbutiker och baka på beställning. Betalningen ska skötas i de vanliga kassorna.

När DN Ekonomi träffar Vahid Berenjian på hans huvudkontor i indiska Bangalore är det tydligt att det är en hög chef som rör sig i lokalerna. Folk reser sig upp när han kommer och alla säger "sir". Vi går förbi en världskarta och DN Ekonomi frågar var i världen US Pizza kommer att finnas om femton år.

- Blunda och sätt ditt finger var som helst på kartan - och vi kommer att vara där, svarar Vahid Berenjian och skrattar.

Trots att han i dag är en internationell företagsledare och har bott i Indien i 13 år - övriga familjen har flyttat hem till Sverige - har Enköping en speciell plats i hans hjärta. När pizzaaffärerna drar igång i Sverige planerar han att starta en "Pizza Training Academy" där, en skola för nya franchisetagare.

- Enköping är ett fint litet samhälle där alla känner varandra. Kanske tycker jag också om staden extra mycket eftersom min dotter föddes samma dag som vi flyttade till Enköping, säger Vahid Berenjian.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.