Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Valbudgeten ger något till de allra flesta

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Pensionärer, barnfamiljer och sjuka får mest i regeringens budget. Största skattesmällen får de som köper en ny bränsleslukande bil efter den 1 juli.

Det märks att det är regeringens sista budget inför riksdagsvalet 2018. De vallöften som återstår ska uppfyllas och så många som möjligt ska få förbättringar under valåret.

Pensionärerna får en efterlängtad skattesänkning och ett skarpt löfte om att skillnaden i beskattning av löne- och pensionsinkomster ska vara borta 2020 för dem som fyllt 65 år. De som har låg pension får också höjt bostadstillägg.

Många av förändringarna är på plussidan precis som det brukar vara i valbudgetar.

Barnfamiljerna får sannolikt höjt barnbidrag, förslaget väntas komma i dag. Dessutom får kommunerna bidrag för att ge skolungdomar gratis kollektivresor på sommaren och aktiviteter på loven. Ensamstående föräldrar med barn som fyllt 11 år får höjt underhållsstöd.

För dem som är sjuka mer än 14 dagar höjs taket i sjukförsäkringen så att fler får 80 procent av lönen i sjukpenning. Långtidssjuka får sänkt skatt och höjt bostadstillägg samtidigt som garantiersättningen höjs.

De som arbetar och är medlemmar i facket får skattereduktion för avgiften, en karensdag slopas i a-kassan och taket i sjukförsäkringen höjs. Studenter får höjt bidrag.

Nya budgeten: Här är alla förslagen

Många av förändringarna är på plussidan precis som det brukar vara i valbudgetar. Men de som ska köpa ny bil får se upp för att inte hamna rejält på minus. Ett bonus-malussystem för personbilar och andra lätta fordon införs. Det innebär att det blir mycket dyrare att ha bilar som drar mycket bränsle och släpper ut stora mängder koldioxid. Samtidigt blir det förmånligare med miljöbilar.

För den som till exempel köper en Volvo XC60 efter den 1 juli nästa år höjs fordonsskatten från 1.592 kronor om året till 6.939 kronor om året. Från början var höjningen tänkt att gälla alla bilar men regeringen ändrade förslaget så att det nu bara är nya bilar som omfattas.

Schablonskatten på sparande i Investeringssparkonton och kapitalförsäkring höjs. Höjningen är inte stor men man kan se den som ett trendbrott och en osäkerhet inför framtiden för spararna.

Det är värt att notera att regeringen inte höjer inkomstskatterna för dem som arbetar. Det hade annars varit ett snabbare sätt att minska klyftan mellan löne- och pensionsinkomster. Ränteavdraget rörs inte heller.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.