Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Väldigt stora affärsmöjligheter för svenska företag”

Människorättsgrupper varnar för brott mot mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Men det är ett attraktivt land för svenska företag, säger Antoine Fanoun, chef för Exportrådet i Istanbul, till DN.se.

Varför reser ni till Azerbajdzjan?

– Det finns väldigt stora affärsmöjligheter för svenska företag. Det händer mycket i landet – bland annat är flera stora kontrakt öppna för anbud. Frank Belfrage från UD ska resa dit – och vi reser i en delegation tillsammans med honom. När man har en politisk representant med sig så kan man nå ut till de flesta av ”spelarna”.

Hur ser ni på regimens kontroll över oljeindustrin i landet?

– Det är ett land som är väldigt centraliserat och har stora intressen i energisektorn. Men det hämmar inte de svenska företagen att hitta affärsmöjligheter. Vårt mål är att öppna upp affärsmöjligheterna och att hjälpa dem komma in på plats.

Vad anser ni om korruptionen i Azerbajdzjan?

– Azerbajdzjan ligger högt i Transparency Internationals korruptionsindex men det finns ju korruption i nästan alla länder i världen. Det finns stora kontrakt och vi hoppas att företagen följer en ”ren princip”. Det finns svenska företag på plats som har gjort väldigt bra insatser för socialt ansvarstagande. Teliasonera äger Azercell och de har bland annat åkt runt ute i landet och gett fri tandvård – det har gett mycket goodwill till svenska företag.

Bedömare uppger att det är i princip omöjligt att få några energikontrakt utan mutor. Hur ser du på det?

– Vi hoppas och förväntar oss att företagen följer sin uppförandekod. I många av de Centralasiatiska länderna finns det ett annat anbudsförfarande än det vi är vana vid. Där är det mycket mer relationsbaserade affärer. De stora kontrakten bestäms av ett antal individer längst upp.

Informerar ni bolagen om de risker som det innebär att investera i länder som inte är demokratiska ?

– Vi har vanligtvis presentationer. Men vi jobbar ofta så att vi träffar olika spelare i landet som berättar om hur det är att verka i landet och ser till att de knyter kontakt.

Finns det länder där ni inte uppmuntrar svenska företag att etablera sig?

– Ja, länder som inte UD rekommenderar oss att göra affärer med. I vår region är det väldigt företagsspecifikt. Om företaget har ett intresse av en etablering så gör vi en bedömning om det är värt det. I Centralasien gör ofta företag en bedömning av enskilda affärer snarare än att det handlar om en vilja att etablera sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.