Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Välfärdsbolagen iskalla för riskkapitalister

EQT:s Sverigechef Per Franzén.
EQT:s Sverigechef Per Franzén. Foto: Lotta Härdelin

Svenska debatten om vinsttak i välfärdsbolag får riskkapitalbolagen att hålla sig borta från vård, skola och omsorg. Inte ens ett maktskifte i höst ändrar på det.

– En regering sitter en mandatperiod. Vi måste tänka tio, tjugo år framåt, säger EQT:s Sverigechef Per Franzén.

För några månader sedan offentliggjorde riskkapitalbolaget EQT att man fått in 11 miljarder euro, uppemot 120 miljarder kronor, i sin största fond hittills. Kapitalet ska bland annat investeras inom hälsovård. Men det blir i bolag utanför Sveriges gränser.

– I Sverige finns i dag inte rätt förutsättningar för att det skulle vara attraktivt för oss att investera i välfärdsbranschen, säger Per Franzén, Sverigechef och partner i det Wallenbergknutna riskkapitalbolaget EQT.

Om det blir maktskifte vid höstens val, har det någon betydelse?

– Egentligen inte. Även om en ny regering skulle komma fram till att det är vissa spelregler som gäller betyder det inte nödvändigtvis att de är långsiktigt tydliga, genomtänkta och hållbara, säger han och tillägger:

– En regering sitter en mandatperiod. Vi måste tänka tio, tjugo år framåt.

Per Franzén förklarar att EQT i snitt brukar äga ett företag i fem till sju år för att hinna utveckla det. För att bolaget sedan ska kunna börsnoteras eller säljas till en ny ägare vill de i sin tur kunna planera utifrån en horisont på ytterligare fem, tio år.

EQT har tidigare ägt vårdföretaget Aleris samt skolföretaget Academedia. Academedia börsnoterades sommaren 2016 och hösten 2017 sålde EQT sina sista aktier i företaget.

Påverkade vinstdebatten att ni sålde i förtid?

– Nej, EQT gick in i företaget 2010 så det var ett innehav i linje med hur länge vi brukar ha våra investeringar, säger Per Franzén.

Tror du att ni fått bättre betalt om vinstdebatten inte funnits?

– Det tror jag säkert. Men det blev ändå en bra affär för oss och vi är otroligt stolta över hur bolaget utvecklades under EQT:s ägande.

Detta är inte enda riskkapitalbolaget som lämnat svenska välfärdsbolag. Nordic Capital, som tidigare ägde vårdkoncernen Capio, ”prioriterar andra sektorer på grund av den pågående vinstdebatten” skriver partnern Fredrik Näslund i ett mejl till DN.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i riskkapitalisternas branschorganisation SVCA. Arkivbild.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i riskkapitalisternas branschorganisation SVCA. Arkivbild. Foto: Anna-Lena Wejderman

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i riskkapitalisternas branschorganisation SVCA, konstaterar att de senaste två åren har nio bolag inom vård, skola eller omsorg börsnoterats eller fått andra privata ägare. Hon slår fast att medlemmarna i branschorganisationen inte är intresserade av att gå in i välfärdsbolag och tror inte att ett eventuellt maktskifte i höst ändrar på det.

– En mandatperiod är för kort, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Professor Per Strömberg, på Handelshögskolan i Stockholm, framhåller att även borgerliga regeringar haft invändningar mot riskkapital i vård, skola och omsorg.

– Osäkerheten började redan under förra regeringen. Den tillsatte ägarutredningar som hade mandat att utreda om man inte kunde få bort riskkapitalfonder från branschen.

Han ser investeringar i vård, skola och omsorg som ”ganska stendött”. 

– Däremot finns intresse att investera i välfärdsbolag i andra länder, som Finland och Tyskland, som inte har samma debatt, säger Per Strömberg.

Per Franzén på EQT förklarar att förutsättningarna skiljer sig åt mellan länder. På vissa håll kan investeringar i skola vara kontroversiellt, men inte i vård och omsorg.

– I sådana fall tittar vi mer på vård och omsorg, säger han.

Inom hälso- och servicesektorn har EQT investerat i bland annat medicinteknik, i svensk veterinärbransch och i tandvård i Kontinentaleuropa.

– EQT kan absolut investera i tydligt reglerade branscher, stora delar av finansbranschen är reglerad. Men det beror på graden av reglering och friheten som finns att som entreprenör bygga och utveckla företaget.

Och vinstbegränsningen är ett hinder i det här sammanhanget?

– Ja, just så är det, svarar Per Franzén.

Fakta.Riskkapital

EQT grundades 1994, har 540 anställda i 14 länder i Europa, Asien och Nordamerika. Ägs av en grupp anställda och där Investor, Wallenbergs börsnoterade investmentbolag, har en minoritetspost.

Riskkapitalbranschen brukar delas upp i private equity, som går in i mer mogna bolag, och venture capital, som investerar i nystartade bolag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.