Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Välj rätt dator till hela familjen

Nu fylls annonsbilagorna med billiga datorer. Priskriget har pågått hela året och nu trappas det upp på allvar - lagom till jul. Din Ekonomi hjälper tomten att välja bästa julklappsdatorn.

Men välj helst inte den billigaste datorn med den enklaste tekniken, även om den röda prislappen lockar. Dagens dataprogram kräver mer och mer, och det gör även nya operativsystem som Windows Vista.

För enklare sysslor som nätsurf, bildpyssel och ordbehandling kan dock de billigaste datorerna räcka till.

Första avgörandet står mellan den bärbara och den stationära datorn. Vilken som passar bäst beror på vem som ska ha den.
Bärbara datorer säljer numera klart bättre än stationära, men det finns lägen då "klossen på skrivbordet" är bättre, till exempel om datorn ska vara en julklapp till ett barn.

Eftersom den stationära datorn består av lösa delar som är lätta att byta ut blir ett utspillt mjölkglas över tangentbordet ingen katastrof.

Likaså är den stationära datorn ett bättre val för spelfantasten. Prestanda är billigare och dessutom går det att skräddarsy maskinen.
Spelfantasten bör välja så bra grafikkort som plånboken mäktar med. Själva processorn bör också vara snabb, men det är inte lika viktigt som grafikkortet. Välj även ett bra ljudkort för realistiska ljudeffekter.

Om du är osäker på det tekniska så kan du helt enkelt ta en titt på spelkartongerna och notera vilka krav som ställs.
Den dator som ligger bäst till för en flitig student är avgjort en bärbar.

För datorn som är en present till hela familjen är valet inte lika självklart.
Den stationära datorn är mest flexibel eftersom alla delar i den på sikt kan bytas ut mot vassare enheter.

Men samtidigt har snabba inkopplingsmöjligheter som USB gjort att det är lätt att lägga till funktioner som bildläsare, tv-kort och extra hårddiskar även på en bärbar dator.

Dessutom kan de lösa apparaterna lätt flyttas mellan andra datorer eller användas för nästa dator som köps.

RAM, datorns arbetsminne / För

RAM, datorns arbetsminne / För datorer med Windows Vista och Apples senaste modeller gäller minst 1 gigabyte. Har man för lite minne och för många program i gång samtidigt börjar datorn låna minne från hårddisken – och då går det rejält trögt.

Processorn, datorns hjärna / Försäljarna framhåller ofta processorns kapacitet, men faktum är att processorn inte är särskilt viktig för de flesta. Undantagen är spelfantasterna som vinner på att satsa på mycket processorkraft. Vill man kunna byta processor bör man satsa på en stationär dator.
Även om de prestandavinster man borde få med en snabbare processor i realiteten inte märks så ofta bör man ändå styra undan från de billigaste datorerna eftersom prisskillnaderna inte är så stora mellan modellerna. Modeller med Intel Core 2 Duo eller AMD Turion 64x2 är exempel på den moderna generationen processorer med två "hjärnor". Videoredigering, till exempel av familjens egna filmer, är en syssla som mår bra av så mycket kraft som möjligt.

Grafikkort / Valet är ganska oviktigt för de flesta men helt avgörande för spelaren. Något man kan tänka på är att billiga datorer kan ha lösningar där grafikkortet inte har eget minne utan lånar av det vanliga arbetsminnet. Se då till att det finns rejält med minne att låna av. Spelarens grafikkort ska ha rejält med eget minne. Kul extrafiness kan vara att kunna koppla datorn till en tv eller projektor, ofta är det en utgång med S-VHS-standard.

Dvd/cd-brännare/läsare / Dvd-brännare är i praktiken standard i dag. De gör det lätt att snabbt reservlagra viktiga skrymmande data, som bilder från en digitalkamera. Att brännaren klarar DL, "dubbla lager", är en onödig finess om man inte är ute efter just den. Skivorna är mycket dyrare än dvd-skivor. På senare tid har också den nya generationen av skivspelare, blu-ray och hd-dvd, börjat dyka upp i datorer. Tekniken är än så länge kostsam.

Lagring/hårddisk / Hårddisken är en billig del av datorn och även diskarna i de billigaste datorerna räcker långt. Ska datorn användas som lager för musik och film är det lätt att koppla in lösa, yttre diskar, både på stationära och bärbara datorer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.