Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Väljarna kritiska till skolföretag

Foto: JESSICA GOW TT

Väljarna är kritiska till vinstdrivna välfärdsföretag särskilt inom skolan. 46 procent anser att företagen har negativ effekt på skolan och 64 procent är emot att de får dela ut vinst. Det visar en mätning från DN/Ipsos. Synen på privata utförare inom vården är däremot mer positiv.

Företagsvinster inom välfärden är en av höstens hetaste politiska frågor. Den 8 november ska regeringens utredare lämna ett förslag om vinstbegränsningar inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.

De rödgröna partierna har ingått en överenskommelse om att eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheterna. De borgerliga försvarar, om än i varierande grad, de privata utförarna. Med tiden har även Sverigedemokraterna anslutit sig till den linjen.

Väljarna gör dock tydlig skillnad mellan olika delar av välfärden, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Mest bekymrade är de över skolan, som sedan länge har en krisstämpel. Den internationella Pisa-undersökningen har visat på fallande kunskaper bland svenska elever. De privata alternativen har solkats av rapporter om konkurser och betygsinflation.

Nästan hälften, 46 procent, svarar i DN/Ipsos mätning att privata företag påverkar skolan negativt. Bara en fjärdedel, 25 procent, ser positivt på företagens insatser här. När det gäller primärvården däremot är väljarna övervägande positiva till företagen. 37 procent anser att de ger ett positivt bidrag, att jämföra med 30 procent negativa svar.

Mest positiva är väljarna till de privata tandläkarna. 41 procent anser att de är till fördel, endast 15 procent är kritiska.

Samma mönster syns i väljarnas åsikter om vinstutdelning till ägarna. En klar majoritet är emot vinstutdelning inom skattefinansierad välfärdsverksamhet (tandvården undantagen). Störst motstånd från väljarna möter dock vinstutdelning inom skolan: 64 procent anser att det är fel. Bara 23 procent anser att det är rätt.

Synen på privata företag och vinstutdelning inom skattefinansierad välfärdsverksamhet är tydligt partiskiljande. Personer som sympatiserar med de rödgröna är klart mer negativa än borgerliga väljare, med Sverigedemokrater ofta i en mellanposition.

David Ahlin är analyschef på Ipsos.

– Bland Socialdemokraternas väljare finns det ett mycket kraftigt motstånd mot privata företag inom skolan. Men det finns också en vinstskeptisk opinion bland Moderaternas väljare och även där handlar det om skolan.

 

För en elev är skolan en väldigt stor del av uppväxten. Man är inte på tillfälligt besök som på en vårdcentral. Skola byter man inte hur som helst och man är inte kund på samma sätt som exempelvis hos en tandläkare.

 

När det gäller skolan är kritiken mot företagsvinster stark i alla läger. Tydligast är den bland vänsterpartister men även bland Centerpartiets, Liberalernas och Sverigedemokraternas anhängare finns en klar majoritet som anser att vinstutdelning är fel. Inom Moderaterna väger det i stort sett jämnt, med 44 procent som anser att det är fel och 45 som anser att det är rätt att ägarna får ta ut vinster ur skolföretag. Kristdemokraterna är för få i undersökningen för att kunna redovisas.

– För en elev är skolan en väldigt stor del av uppväxten. Man är inte på tillfälligt besök som på en vårdcentral. Skola byter man inte hur som helst och man är inte kund på samma sätt som exempelvis hos en tandläkare, påpekar David Ahlin som en möjlig förklaring till att väljarna ser olika på olika delar av välfärden.

Samtidigt värdesätter nästan hälften av väljarna möjligheten att kunna välja mellan privata och offentliga utförare inom välfärden generellt. Synen på valfriheten är som väntat mest positiv bland borgerliga sympatisörer.

Bilden är dock dubbel. Andelen som anser att en vinstbegränsning generellt är viktig är större (60 procent) än de som månar om valfriheten (47 procent). Mönstret slår igenom inom samtliga partier: de som betecknar en vinstbegränsning som viktig är fler än de som inte gör det bland såväl rödgröna som borgerliga och sverigedemokrater.

– Många väljare verkar efterfråga en balans mellan å ena sidan bevarad valfrihet, å andra sidan begränsningar av vinstutdelningar inom skolan. De här opinionerna existerar samtidigt. Hur det ska gå ihop i praktiken blir en politisk utmaning, säger David Ahlin på Ipsos.

Foto:

Mer om vinsttak

• Moderaterna vill göra upp om välfärdsvinster
Moderaterna vill begränsa möjligheten att ta ut vinst från privata välfärdsföretag. Verksamheter som inte klarar kvalitetskraven ska kunna stoppas från att ta ut vinst. Regeringen bjuder nu in de borgerliga partierna till överläggningar om vinstfrågan.

• Damberg öppnar för extratjänster i privat omsorg
Näringsminister Mikael Damberg (S) flörtar med privata välfärdsbolag. Nu öppnar han för att privata omsorgsföretag i framtiden kan få använda sig av personer på extratjänster.

• ”Välfärd med kvalitet kräver ett överskott”
Det behövs mångfald i välfärdssektorn: både privata företag och idéburna verksamheter utan vinstsyfte. Ett vinsttak gör inte välfärden bättre, menar Karin Thalén som är chef för den idéburna stiftelsen Stockholms sjukhem.

• Birgitta Forsberg: Ett hugg rätt in i näringslivets hjärta
Skattepengar går till många olika privata företag. Om det är mer känsligt att våra skattemedel går till privata förskolor än till privata verkstäder är en ideologisk fråga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.