Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Valueguard: Bopriserna upp 3 procent senaste kvartalet

Bostadspriserna har stigit 3,0 procent under den senaste tremånadersperioden, enligt Valueguard.
Bostadspriserna har stigit 3,0 procent under den senaste tremånadersperioden, enligt Valueguard. Foto: Jonas Lindkvist

Bostadspriserna i Sverige var oförändrade i mars jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 0,3 procent. Det visar fastighetsmäklaren Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 3,0 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,5 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter var oförändrade i mars jämfört med föregående månad, och även villapriserna var oförändrade.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 3,8 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 8,6 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 1,8 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att HOX-index återhämtade sig i januari sedan höstens nedgång. Därefter har det rört sig väldigt lite.

”Därmed kan vi konstatera att nedgången från i höstas är bruten. Däremot har vi inte sett samma återhämtning som vid de tre tidigare nedgångarna på höstarna 2007, 2008 och 2011. Det gör att vi nu har en ny situation på marknaden som inte följer något mönster från tidigare”, skriver Valueguard.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger i en kommentar att det ännu är för tidigt att tala om ett trendbrott på bostadsmarknaden.

”Möjligen ser vi nu en liten ljusning, där fler affärer görs, och när människor törs agera tror man på marknaden”, säger hon och påpekar att det finns flera goda fundamentala faktorer, som många människor i arbete, låga räntor och en bra ekonomi i Sverige. I andra vågskålen ligger dock amorteringskraven, förändring i beteende och ovisshet om framtiden.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att bostadsmarknaden präglas av en avvaktande period med låg aktivitet, vilket gör utvecklingen svårare att förutsäga.

I år var det både påsk och sportlov i Stockholm i mars, som dessutom var den första månaden med det nya amorteringskravet. Detta gör att man inte ska dra för stora växlar på en låg aktivitet.

”På Erik Olsson tycker vi fortfarande det känns som nedgången vi hade före årsskiftet är bruten med ett trendskifte som innebär att marknaden konsoliderar sig med stillastående priser på en nivå som är hög i ett historiskt perspektiv”, säger Erik Olsson.

Läs även: Kraftigt ras för antalet sålda bostäder i mars

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.