Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vansterallians-tog-portugal-ur-krisen-arbetslosheten-lagre-an-i-sverige/

Ekonomi

Vänsterallians tog Portugal ur krisen – arbetslösheten lägre än i Sverige

Susana Cruz startade en affär som säljer dekorationer till fester. Foto: Ana Brigida

Portugals premiärminister António Costa struntade i EU:s besparingskrav och höjde pensionerna och lönerna. Många trodde att det skulle förvärra krisen. I stället fick åtgärderna igång konsumtionen. Portugal har nu tagit sig ur krisen.

På söndag går Portugal till val.

Längs Estrada de Benfica i medelklassförorten Benfica står butikernas entrédörrar på vid gavel. Kunderna strömmar in och ut. För fem år sedan låg de flesta butikerna på denna gata öde. Arbetslösheten var 18 procent och EU införde sanktioner för att tvinga Portugal ur sin skuldkris. En av dem som förlorade jobbet var 30-åriga Susana Cruz. Hon arbetade på ett försäkringsbolag som blev uppköpt av ett större bolag.

– Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, säger hon.

Susana Cruz gick på a-kassa och sökte febrilt andra jobb, men det fanns inte några. Först när den konservativa högerregeringen avgick 2015 hände något. Socialistpartiets António Costa bildade en vänsterallians som satsade på starta eget-bidrag. 

– Jag fick ett bidrag på 30.000 kronor till att öppna denna butik, säger hon och svänger ut med armarna.

På hyllorna står färgglada papptallrikar, servetter och rosa pappmuggar. I taket hänger serpentiner och ballonger. Susana Cruz har öppnat en butik som säljer dekorationer till fester och kalas.

– Folk har tröttnat på att snåla. De vill festa och fira igen, menar hon.

I snart två år har Susana Cruz drivit sin partybutik i förorten och lyckats betala hyran varje månad. Men än har hon inte kunnat ta ut någon större lön.

– Det hoppas jag kunna göra nästa månad.

Vad hon gillar med António Costas vänsterallians är att den satsat i stället för att spara sig ur krisen.

– Hans investeringar har fått hjulen att snurra. Folk är positiva igen, säger hon.

När skuldkrisen slog till för tio år sedan låg Grekland, Portugal, Spanien, Italien och Frankrike pyrt till. Frankrike klarade sig undan, men de andra länderna tvingades till omfattande besparingar. Av de drabbade länderna är det Portugal som klarat sig bäst. För fem år sedan låg arbetslösheten på 18 procent, bland unga låg den på nästan 40 procent. Det gjorde att hundratusentals unga portugiser flyttade till andra EU-länder eller till de före detta kolonierna Brasilien, Angola och Macao.

Den konservativa regeringen hade sänkt pensionerna, förlängt de statsanställdas arbetstid och stängt kulturdepartementet. Inför valet 2015 var många upprörda på regeringen och många riktade sin ilska mot den så kallade ”trojkan” som bestod av EU, den europeiska centralbanken, ECB, och Internationella valutafonden, IMF.

Det gjorde att många röstade på radikala vänsterpartier i stället. Det ställde socialdemokraten António Costa inför ett dilemma. Hans socialistparti fick endast 32,3 procent av rösterna. Det var mindre än vad högeralliansen fick med sina 38,5 procent. För att kunna bilda regering var António Costa tvungen att skapa en allians med vänsterpartiet Bloco de Esquerda (Vänsterblocket) som fick 10,2 procent, samt med kommunistpartiet PCP och miljöpartiet som tillsammans fick 8,25 procent.

– Att sitta i samma regering som kommunisterna är inte lätt. De är radikala och väldigt konservativa på samma gång. Men Costa har lyckats bra, säger Eunice Lourenço, politisk kommentator på Portugals största radiokanal Radio Renascença som ägs av den katolska kyrkan.

Många trodde att vänsteralliansen inte skulle hålla sams, men det har den gjort. Premiärministern gick med på vänsterpartiernas krav och återställde de statsanställdas löner, höjde pensionerna, sänkte inkomstskatten och anställde 8.000 sjuksköterskor. Satsningen ses som en av anledningarna till att Portugal mer än halverat sin arbetslöshet. Portugal har nu endast 6,7 procent arbetslöshet, vilket är mindre än i Sverige där den ligger på 7,1 procent. 2019 kan bli första året på fyra decennier som Portugal inte får något budgetunderskott.

– Regeringen har en disciplinerad finansminister, men det innebär inte att vi gått från helvete till himmel på några år. Det finns många problem kvar att lösa, säger Eunice Lourenço.

I stadsdelen São Bento reser sig ett vitt palats som rymmer det portugisiska parlamentet. På andra våningen, i en ädel salong med trästukatur från 1800-talet, har vänsterpartiet Bloco de Esquerda sitt kabinett. Partiet sitter på 19 av parlamentets 230 platser och har blivit en oväntad kraft från vänster.

Isabel Pires, parlamentariker för vänsterpartiet. Foto: Ana Brigida

– Det går bra för oss, säger Isabel Pires, partiets yngsta parlamentariker.

Hon är 29 år, utbildad statsvetare och jobbade på ett call center för 5.000 kronor i månaden innan hon blev politiker. Isabel Pires menar att det inte går att sänka folks rättigheter och tro att man kan klara sig ur en kris.

– Vår satsning på fler sjuksköterskor lyckades. Fler kvinnor fick jobb och kunde bidra till ekonomin, samtidigt som vården blev bättre.

En annan orsak till att Portugal tagit sig ur sin kris är turistboomen. Mellan 2011 och 2017 fördubblades antalet turister i landet. Förra året besökte 13 miljoner turister landet, vilket gav en injektion på 160 miljarder kronor.  

Lissabons borgmästare, som tillhör António Costas socialistparti, vill locka fler i innovationsbranschen till staden. De senaste tre åren har Lissabon varit värd för världens viktigaste teknikutvecklingskonferens Web Summit. Nyligen tecknade borgmästaren ett avtal om att hålla eventet i tio år till. Initiativet gör att det behövs fler lokaler för start up-bolag.

I ett övergivet militärområde i stadsdelen Beato, längs floden Tejo, håller kommunen på att rusta upp ett tjugotal fastigheter. Under kolonialkrigen i Afrika arbetade 3.000 personer på området som producerade mat och förnödenheter till militärförbanden. I samband med den ekonomiska krisen lades anläggningen ned och har stått tom sedan dess. Nu renoverar kommunen fastigheterna för att skapa Hub Criativo Beato, ett av Europas största innovationscentrum.

– De flesta lokaler är redan uthyrda, säger José Mota Leal, kommunens chef för satsningen.

Första bolaget som flyttar in är Mercedes-Benz utvecklingsavdelning som skapar bilarnas digitala plattformar. De andra fastigheterna ska delas upp mellan mindre bolag och så kallade co-working-platser.

– Målet är att vi ska bli 3.000 personer som tillsammans skapar en unik, kreativ miljö här, säger José Mota Leal.

I bageriet, där armén tidigare bakade bröd, är all originalutrustning kvar som lerugnar, transportband och industrivågar. Tanken är att blanda ny teknik med gammal miljö.

– Rädslan är över. Folk vågar tänka stort igen, säger José Mota Leal.

Oppositionen menar dock att premiärministern António Costa låtit justera siffrorna i bokföringen och bekostat den minskade inkomstskatten genom att höja andra skatter. 

– Det finns de som menar att han blåst upp siffrorna, men siffrorna kommer från EU:s centralbank och Internationella valutafonden. De sysslar inte med att blåsa upp siffror, säger António Costa Pinto, statsvetare vid Lissabons universitet.

Han menar att anledningen till att Portugal tagit sig ur krisen är även att Spanien återhämtat sig.

– Går det bra för Spanien brukar det också gå bra för Portugal, säger han.