Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vänsterpartiet kräver höjd fastighetsavgift

Ulla Andersson, vänsterpartiet.
Ulla Andersson, vänsterpartiet. Other: Mats J Larsson

Vänsterpartiet tar åt sig äran av en tredjedel av regeringens satsningar i vårbudgeten. Samtidigt går regeringens samarbetsparti till hårt angrepp på regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att de rikaste inte beskattas hårdare. Nu kräver V höjd fastíghetsavgift för dyrare villor i höstbudgeten.

På en presskonferens i riksdagen, några timmar efter att finansminister Magdalena Andersson (S) på tisdagen presenterat regeringens vårbudget, tog Vänsterpartiet åt sig äran av en tredjedel av de totala satsningarna i budgeten på 3,1 miljarder kronor under andra halvåret i år.

En halv miljard kronor till förlossningsvård, 150 miljoner kronor till barn- och ungdomsvård och 10o0 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatrin är några av satsningarna som V tar åt sig äran av.

Men i nästa andetag gick Ulla Andersson till hårt angrepp på regeringen för att den fortsätter att säga nej åt V-kraven på återinförd förmögenhetsskatt, höjd beskattning på fastigheter och arvs och gåvoskatt - trots att ojämlikheten fortsatt att öka under den rödgröna regeringen.

– Vi har ett skattesystem som är byggt för att gynna de rika. Vi har stora ränteavdrag som går till de med mest inkomster, vi har rut, som går till de med högst inkomster, vi har en väldigt låg kapitalbeskattning, vi har ingen förmögenhetsskatt, ingen arvs- eller gåvoskatt och vi har också en låg bolagsskatt. det är vi ganska ensamma om i västvärlden, sade Ulla Andersson.

Men eftersom inte något förslag på förmögenhetsskatt remitterats har hon gett upp hoppet om att få igenom det före valet. Hon är besviken på regeringen.

– Vi vill utjämna de ekonomiska skillnaderna och vi vet att kapitalinkomster är den kanske starkaste bidragande orsaken till den växande ojämlikheten vi ser, och då tycker vi det är rimligt att också en socialdemokratiskt ledd regering utjämnar skillnader i skattesystemet i större utsträckning än vad man har gjort hittills, säger Ulla Andersson till DN.

Inför förhandlingarna om höstbudgeten ska Vänsterpartiet driva en uppdelning av fastighetsavgiften som i dag är densamma - 618 kronor i månaden - oavsett om man bor i glesbygd eller i välbärgade villaområden utanför storstäderna där fastighetsskatten fram till avskaffandet 2008 i vissa fall utgjorde flera tusen kronor i månaden.

– Vi tycker att det är rimligt att man räknar upp avgiften i större utsträckning för villor som har högre taxeringsvärden, säger Ulla Andersson.

Och att det skulle ske från och med nästa år?

– Ja, vi tycker att det vore en rimlig utveckling. I dag är det samma fastighetsavgift eftersom kopplingen till fastighetens värde är så gott som borttagen. Det är samma fastighetsavgift i Fagersta eller Bomhus där jag bor i radhus som på Lidingö eller i Djursholm med jättestora villor med swimmingpool. Det är inte helt rimligt, säger hon.

Behövs inte ett nytt fastighetsskattesystem om man ska göra så?

– Om man bara ska justera procentsatsen så tror jag knappast att det behövs.

Tror du att kan få med dig regeringen på det här?

– Jag hoppas alltid jag ska få med mig regeringen på bra reformer, så det gör jag även med denna.

Ulla Andersson tror inte att risken skulle öka att de borgerliga skulle fälla regeringen höstbudget om den skulle innehålla en större höjning av fastighetsskatten för högre värderade villor.

– Om borgarna vill skapa politiskt kaos för att de som har det allra bäst ställt ska bidra lite mer till välfärden, då tycker jag att borgarna har problem, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.