Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Vänsterpartiet skickade biståndspengar till prorysk grupp

Proryska styrkor i Donetskregionen i februari.
Proryska styrkor i Donetskregionen i februari. Foto: Vasily Maximov/AFP

Vänsterpartiets biståndsorganisation VIF har skickat flera hundra tusen kronor av Sida-medel till den prorysk ukrainska organisationen Borotba, som står på Putins sida i Ukrainakriget, avslöjar Aftonbladet. En kvarts miljon fördes i strid mot Sidas regler över till en Borotbaledares flickväns privata konto.

Under åren 2010-2012 har uppemot 250.000 kronor biståndsmedel förts över från Vänsterpartiets hjälporganisation VIF (Vänsterns Internationella Forum) till den ukrainska organisationen Borotba, skriver Aftonbladet på onsdagen.

VIF beskriver Borotba som ”en vänsterrörelse mot nazism och för feminism” men enligt FOI-analytikern Jakob Hedenskog är Borotba en av brickorna i Putins maktspel, en aktiv del av anti-majdanrörelsen och på de pro-ryska separatisternas i Donbass sida.

Borotbas ledare Viktor Sjapinov var tidigare politisk konsult för Vladimir Putins parti Enade Ryssland, skriver Aftonbladet. Efter att ha flyttat till Ukraina var han först med om att starta organisationen Förenade Marxister, och ur den bildades senare Borotba. Både Förenade Marxister och Borotba har stått som mottagare av biståndsmedlen.

Borotba deltog i februari tillsammans med en rad nationalistiska organisationer i en konferens i Moskva. Syftet med konferensen var att skapa ”Folkrepubliken Charkiv” och att ”befria Charkiv från Kievs junta snarast möjligt”, enligt Aftonbladet.

Tidningen skriver också att 250.000 kronor från VIF betalats direkt till en Borotbaledares dåvarande flickväns bankkonto, något som inte är tillåtet enligt Sidas regler. Mottagare av biståndspengar ska alltid vara organisationer.

Flickvännen bekräftar också uppgifterna.

Efter att oegentligheter konstaterats i redovisningen av pengarna – en förfalskad revisorsnamnteckning – ska 128.000 kronor ha betalats tillbaka.

Enligt revisorn har VIF blivit lurad av Borotbaledarna.

Den senaste utbetalningen gjordes 2012 och var på 107.000 kronor.

Samarbetet mellan VIF och Borotba fortgick fram till årsskiftet 2014-2015, även om de inte finns några uppgifter om att pengar ska ha förts över under de senaste åren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.