Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Väntad räntehöjning i USA

USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,75–2,00 procent. Feds beslut var väntat.

Höjningen blir den sjunde i USA på drygt två år.

Sannolikheten för att det skulle bli en höjning beräknades till 94 procent, rapporterade Financial Times med hänvisning till beräkningar gjorda av CME Group innan räntebeskedet kom.

Det står enligt bedömare just nu och väger mellan att Fed under 2018 genomför tre eller fyra höjningar. I samband med Feds räntemöte i mars framgick det att direktionen, med Jerome Powell vid rodret, är splittrad i frågan.

Onsdagens räntebesked kom sedan arbetslösheten i USA föll till 3,8 procent i maj. Indikatorer pekar samtidigt mot en ökad tillväxt i USA efter första kvartalets 2,2 procent i årstakt.

Framöver väntas även finanspolitisk stimulans när president Donald Trumps skattesänkningar på 1 500 miljarder dollar och ökade offentliga utgifter på 300 miljarder dollar slår igenom fullt ut. Detta beräknas lyfta USA-tillväxten med omkring 0,75 procentenheter i år och nästa år, enligt tidningen The Wall Street Journal.

Riskerna i världsekonomin har dock ökat, med tilltagande oro för att världshandeln ska drabbas av USA:s nya tullar på stål och aluminium som sedan den 1 juni även omfattar vad som brukar beskrivas som USA:s närmast allierade länder: EU, Kanada och Mexiko. Samtidigt präglas europeisk politik av osäkerhet, medan flera tillväxtländer brottas med mer eller mindre akuta statsfinansiella problem, politisk osäkerhet och valutaturbulens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.