Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vapenhandeln fortsätter att öka – men den svenska exporten minskar

01:54. Därför exporterar Sverige vapen till diktaturer.

Trenden med ökad vapenhandel i världen fortsätter. Det visar en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Det som är problematiskt är att det här är ett tecken på att många länder satsar på militära medel som svar på ökade säkerhetsrisker – vilket leder till generell upprustning, säger vapenforskaren Pieter Wezeman.

De senaste tio åren har flödet av vapen till Asien, Stillahavsområdet och Mellanöstern ökat medan det minskat till Europa, Afrika och Nord- och Sydamerika. Den totala handeln har ökat med 10 procent den senaste femårsperioden, jämfört med femårsperioden innan.

Importen till Mellanösterns har mer än fördubblats.

– Utbredda konflikter i Mellanöstern och oro för brott mot mänskliga rättigheter har lett till en politisk debatt i Västeuropa och Nordamerika om att begränsa vapenhandeln. Ändå är USA och Europa de största exportörerna av vapen dit, säger Pieter Wezeman, som forskar om vapen och militärutgifter på Sipri.

Läs mer: Experter varnar för konsekvenser av försäljning av vapenkunskap

Saudiarabien, världens näst största vapenimportör, har mer än trefaldigat sin import. 98 procent kommer från USA och Europa.

– Saudiarabien köper massor av vapen för att de ser en säkerhetsrisk från Iran och Jemen. Det skapar reaktioner i området – Iran hindras av vapenembargot men plötsligt börjar Qatar beväpna sig inför det ökade hotet från Saudiarabien, säger Pieter Wezeman.

Han påpekar att vapenhandeln också fungerar som ett diplomatiskt instrument.

– Qatar försöker stärka banden med Europa och USA genom vapeninköp, liksom av Ryssland och Kina.

USA står bakom en dryg tredjedel av den totala exporten, hälften går till länder i Mellanöstern.

Samtidigt har Kinas vapenimport minskat med en femtedel de senaste åren, vilket beror på att landet byggt upp sin egen vapenproduktion.

– Förut var deras militära teknologi låg jämfört med Europa, Ryssland och USA. Nu har de kommit ikapp, förklarar Pieter Wezeman.

Indien, Saudiarabien, Egypten, Förenade arabemiraten och Kina är världens fem största importörer. På sjätte plats kommer Australien, som de senaste tio åren satsat en hel del på militär modernisering och upprustning. Bland annat med ett öga på Kina, enligt Pieter Wezeman.

– Det är ganska tydligt att Kina spelar roll för hur Australien uppfattar sin säkerhetssituation och att man som svar på den väljer att beväpna sig. Även spänningar i regionen, som i Indonesien, Filippinerna och Vietnamn, ses som ett hot. Däremot är man i Australien inte så intresserad av Ryssland som vi är i Europa.

Dessutom påverkar konflikterna i Mellanöstern siffrorna, enligt Pieter Wezeman.

– Alla är ju inblandade på något sätt, Europa och Australien har köpt vapen som sedan använts i Mellanöstern.

Läs mer: Exporten av svensk krigsmateriel får kritik

Den svenska vapenexporten har minskat de senaste åren. Andelen av världens totala export har gått från 2 till 0,9 procent, ungefär hälften till Förenade arabemiraten, Thailand och Saudiarabien.

– Det är viktigt att påpeka att visst har exporten gått ned men det beror delvis på att Sverige mellan 2008–2012 hade några stora leveranser, bland annat till Sydafrika, som drog upp siffrorna. Nu har man de senaste åren undertecknat några stora kontrakt som kommer att påverka statistiken framöver, säger han,

Sverige är världens 14:e största vapenexportör.

Läs mer: Ny svensk lag försvårar export till diktaturer 

Fotnot: Vapenhandeln fluktuerar mycket från år till år. Sipri mäter därför handeln i femårsperioder. De senaste uppgifterna rör världshandeln 2013–2017 som jämförs med 2008–2012.

Fakta.Största vapenimportörerna och andel av världshandeln

1. Indien, 12 procent

2. Saudiarabien, 10 procent

3. Egypten, 4,5 procent

4. Förenade arabemiraten, 4,4 procent

5. Kina, 4 procent

6. Australien, 3,8 procent

7. Algeriet, 3,7 procent

8. Irak, 3,4 procent

9. Pakistan, 2,8 procent

10. Indonesien, 2,8 procent

 

Fakta.Största vapenexportörerna och andel av världshandeln

1. USA, 34 procent

2. Ryssland, 22 procent

3. Frankrike, 6,7 procent

4. Tyskland, 5,8 procent

5. Kina, 5,7 procent

6. Storbritannien, 4,8 procent

7. Spanien, 2,9 procent

8. Israel, 2,9 procent

9. Italien, 2,5 procent

10. Nederländerna, 2,1 procent

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.