Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Våra pensionspengar går till tobaksaktier

Foto: Jessica Gow/TT

Tobaksrökning beräknas varje år orsaka tusentals dödsfall och kosta det svenska samhället mångmiljardbelopp. Samtidigt äger de fem största AP-fonderna tobaksaktier för 11 miljarder kronor, visar en ny granskning.

Regeringen lanserade häromveckan en rad nya förslag som ska leda till en minskad tobakskonsumtion i Sverige. Reformen, som presenterades i en uppmärksammad debattartikel i DN, beskrivs som den största insatsen mot rökning på tio år och innebär bland annat att rökförbud införs på lekplatser, uteserveringar och arenor.

Men samtidigt som regeringen verkar för hårdare tag mot tobakskonsumtionen kan tidningen Dagens Industri avslöja att fem största AP-fonderna investerar i just tobaksbolag. Det handlar om Första till Femte AP-fonden, samt premiepensionsfonden Sjunde AP-fonden, som tillsammans äger tobaksaktier till ett värde av 11 miljarder kronor. Det enskilt största innehavet är i Swedish Match, där pensionsfonderna äger sammanlag 3,4 miljarder kronor, följt av tobaksjättarna Philip Morris och British American Tobacco.

Tobaksindustrin har gått starkt framåt de senaste åren och gett en välkommen avkastning hos pensionsfonderna. Bland annat har bolag som Japan Tobacco och Philip Morris de senaste 12 månaderna ökat med närmare 30 procent, enligt tidningen.

Kerstin Hessius, vd för den tredje AP-fonden, säger till tidningen att tobaksinvesteringarna är en konsekvens av den svenska lagstiftningen.

– Det står i vår lag att vi ska ta hänsyn till etik och miljö, utan att ge avkall på avkastning. Vi måste hela tiden förhålla oss till den lagstiftningen när vi jobbar med etiska frågor, säger hon till DI.

Johan Florén, vd på Sjunde AP-fonden, hänvisar till ett liknande argument.

– Svenska staten anser att det är en helt accepterad och tillåten verksamhet. Historiskt har staten varit den som både har producerat och sålt det. Vi försöker i grunden spegla en bred värdegrund hos svenska folket som då både tycker om att ta ett glas vin och snusa, säger han.

Samtidigt beräknas det svenska samhällets kostnader för rökning landa på omkring 30 miljarder kronor årligen. Och de senaste åtta åren har 800.000 svenskar insjuknat på grund av rökning, enligt Socialstyrelsens rapport ”Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar” som folkhälsominister Gabriel Wikström (S) hänvisar till i ovan nämna debattartikel. Själv avböjer folkhälsoministern att kommentera pensionsfondernas investeringar i tobaksbolagen.

– Vi kommenterar inte enskilda innehav, säger Wikströms pressekreterare till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.