Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Vårbudgeten i korthet

02:02. Finansministern Magdalena Andersson säger att Sverige går bra men oppositionen håller inte med.

Här är några av huvudpunkterna i vårbudgeten och den tilläggsbudget till höstbudgeten som läggs fram samtidigt.

• BNP-tillväxten tros bli stark 2016 med hela 3,8 procent. Men detta följs av en markant inbromsning 2017 till 2019.

• Arbetslösheten blir lite lägre än i tidigare prognoser, men den bottnar redan 2017 med 6,3 procent, tror regeringen.

• Regeringen tror på sakta minskade underskott i statsfinanserna, balans 2019 och överskott från 2020.

Utgifterna för migration ökas på med 31 miljarder kronor under 2016. Tillskottet kommer delvis med hjälp av att utvecklingsbiståndet minskas med 4 miljarder.

• Drygt 500 miljoner kronor satsas under 2016 för att ge nyanlända bättre förutsättningar att komma in i samhället. Det rör sig bland annat om snabbare validering av utländska utbildningar, snabbspår för nyanlända entreprenörer och stärkt sfi-kvalitet.

• Regeringen bedömer att en stor del av utgifterna kopplade till migration och etablering de kommande åren är tillfälliga. Men man konstaterar att Migrationsverkets bedömningar ”är förknippade med betydande osäkerhet”.

• Det blir ingen höjning av inkomstskatten, men eftersom brytpunkten för när statlig skatt tas ut inte flyttas uppstår en ”smyghöjning” för inkomstgrupper i det övre medelskiktet. Den som tjänar 37.000 kronor får betala ungefär 70 kronor mer i skatt per månad.

• Rutavdraget utvidgas till fler tjänster, bland annat trädgårdstjänster och it-tjänster. Regeringen tror att det senare ska ge fler unga jobb.

• Polisen får ökade resurser. Närpolisen förstärks. Säkerhetspolisen får mer pengar för att stärka arbetet mot terrorism. Totalt får rättsväsendet ett tillskott på 593 miljoner.

• Anslaget för utbildning och universitetsforskning minskas med 907 miljoner kronor 2016. Det beror till största delen, 658 miljoner, på att satsningen för att öka antalet anställda i förskolan och på lågstadiet inte slagit så väl ut som regeringen hade hoppats.

• Redan nu aviseras ett jättetillskott till kommunerna på tio miljarder som ska komma i höstbudgeten.

Läs mer: Vårbudgeten i siffror

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.