Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vardarbetare-far-parkera-gratis-under-coronakrisen-kan-formansbeskattas/

EKONOMI

Vårdarbetare får parkera gratis under coronakrisen – kan förmånsbeskattas

Bild 1 av 2 Danderyds sjukhus.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna.
Foto: Roger Turesson

Stockholm underlättar för vårdarbetare att ta bil till jobbet under coronakrisen genom att låta dem parkera gratis. Men enligt Skatteverkets regler ska gratisparkeringen förmånsbeskattas.

– Det känns fel att de som arbetar med att rädda liv ska förmånsbeskattas, säger Fredrik Malm (L).

I veckan bestämde Stockholms stad att personal inom vården ska få parkera gratis under kampen mot covid-19-pandemin.

– Skälet är att göra det enklare att ta bilen i ett läge när vi uppmanas att inte åka kollektivt, sade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Antalet p-platser ska utökas, bland annat vid de stora sjukhusen, och de nya platserna ska beläggas med p-förbud utom för dem som fått coronadispens.

Men med största sannolikhet kommer dessa vårdarbetare att förmånsbeskattas för gratisparkeringen vid deklarationen nästa år, precis som blev fallet för den extra räddningspersonal som ryckte in för att hjälpa till att släcka skogsbränderna 2018 och då fick gratisluncher.

”Fri parkering är i många fall en skattepliktig förmån”, skriver Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple i ett mejlsvar till DN. Han fortsätter:

”Skatteverket har trots den pågående coronapandemin inte möjlighet att besluta att lagen inte ska tillämpas för vissa arbetsgivare eller för vissa yrkesgrupper.” (...) ”Det är endast lagstiftaren som skulle kunna göra justeringar av inkomstskattelagen för att få till stånd sådan skattefrihet.”

– Jag tycker det är problematiskt. Kommunen säger till en kategori ”ni är jätteviktiga för att ni räddar liv”, och sedan kommer en annan myndighet och säger ”det är egentligen en personalförmån”, säger riksdagsledamoten Fredrik Malm (L), som vill att regeringen så snart som möjligt tar initiativ för att runda skatteregeln i det här fallet.

– Det känns fel att de som arbetar med att rädda liv ska förmånsbeskattas. Det riskerar att drabba i stort att alla kvinnor som jobbar i frontlinjen mot corona.

– Det borde gå att undanta dem på något sätt, inrätta en speciell lag för den här krisen, säger Malm.

Frågan om att eventuellt undanta gratis parkering från förmånsbeskattning har dock ännu inte varit uppe på bordet, enligt finansdepartementet pressavdelning.

”Stockholms stad får gärna kontakta oss för en dialog om hur de tänker utforma förslaget om gratis parkering för sjukvårdsanställda. Som jag har sagt tidigare utesluter vi inget och är beredda på att lyssna på allt”, hälsar finansminister Magdalena Andersson via sin pressekreterare Mirjam Kontio.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Skatteverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt