Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Varje ungdomsjobb kostade över en miljon

Regeringens reform med sänkta arbetsgivaravgifter för unga har ökat ungdomars sysselsättning med cirka två procent. Men varje jobb har kostat skattebetalarna 1-1,6 miljon kronor, enligt en ny studie.

Det var mellan 2007 och 2009 som arbetsgivaravgiften för unga sänktes i två steg.

En rapport som tagits fram av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar att satsningen visserligen skapat jobb men att effekterna har varit förhållandevis små. Ungas sysselsättning ska ha ökat med cirka två procent vilket innebär att 6 000–10 000 jobb har tillkommit.

Men jobben har varit dyra. Enligt beräkningar i studien ska varje jobb ha kostat mellan 1 och 1,6 miljon kronor.

– Dessa siffror kan jämföras med den genomsnittliga anställningskostnaden för 19–25-åringar, som är omkring en fjärdedel så stor. Gör man den jämförelsen framstår det som dyrt att använda sänkta arbetsgivaravgifter som en åtgärd för att skapa jobb, säger Johan Egebark, som gjort studien, i ett pressmeddelande.

Studien baseras på registeruppgifter för samtliga individer i Sverige äldre än 15 år under 2001–2010. Författarna har jämfört de individer som omfattades av de sänkta arbetsgivaravgifterna med något äldre individer som inte omfattades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.