Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-02 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varlden-skriker-efter-koppar-boliden-vill-starta-ny-gruva/

EKONOMI

Världen skriker efter koppar – Boliden vill starta ny gruva

Mellan åren 1902–1908 bedrevs det en koppargruva i Nautanen och ett helt samhälle med bland annat folkets hus, en skola och affär växte fram. Kopparfyndigheten visade sig vara mindre än vad man trodde och gruvan stängdes efter bara sex år och är nu ett rekreationsområde.
Foto: Erik Simander

GÄLLIVARE. Efterfrågan på koppar är större än vad gruvindustrin kan leverera. Nu vill Boliden starta en ny koppargruva utanför Gällivare.

– Vi kommer inte att kunna återvinna oss ur det behov som behövs för att möta en omställning av samhället, säger Stefan Romedahl, Bolidens gruvchef.

DIGITAL PRENUMERATION

Läs för endast 25 kr/mån.

Du får alla artiklar för endast 25 kr/mån i ett helt år, därefter ordinarie pris 149 kr/mån. Du får e-DN de första 30 dagarna. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.