Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-05 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varlden-skriker-efter-koppar-boliden-vill-starta-ny-gruva/

EKONOMI

Världen skriker efter koppar – Boliden vill starta ny gruva

Mellan åren 1902–1908 bedrevs det en koppargruva i Nautanen och ett helt samhälle med bland annat folkets hus, en skola och affär växte fram. Kopparfyndigheten visade sig vara mindre än vad man trodde och gruvan stängdes efter bara sex år och är nu ett rekreationsområde.
Foto: Erik Simander

GÄLLIVARE. Efterfrågan på koppar är större än vad gruvindustrin kan leverera. Nu vill Boliden starta en ny koppargruva utanför Gällivare.

– Vi kommer inte att kunna återvinna oss ur det behov som behövs för att möta en omställning av samhället, säger Stefan Romedahl, Bolidens gruvchef.

DIGITAL PRENUMERATION

Gratis året ut – läs DN, Expressen och mer!

Alla artiklar på DN.se ingår. Dessutom: Expressen och över 40 lokala nyhetssajter! Gratis till 31 december, sen halva priset i ett helt år (endast 99 kr/mån). Därefter ord. pris 199 kr/mån. Ingen bindningstid. Se allt innehåll här.

  • All journalistik du behöver – i en enda prenumeration
  • Tusentals artiklar på DN.se, Expressen.se och över 40 lokala nyhetssajter
  • Smarta krönikor, insiktsfulla ledare och skarpa reportage och analyser
  • Samma inlogg överallt. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.