Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varldens-bananskord-hotas-av-fruktad-svampsjukdom/

Ekonomi

Världens bananskörd hotas av fruktad svampsjukdom

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Svampsjukdomen Tropical Race 4 (TR4) som angriper bananer har för första gången påträffats i Sydamerika. Smittan saknar botemedel och kan leda till svår brist på bananer. I Colombia – världens största bananexportör – har man utlyst nationellt kristillstånd. 

Den farliga svampsjukdomen Tropical Race 4 (TR4) finns redan i Asien där den har förstört stora delar av bananskördarna. Nu har den för första gången påträffats i Sydamerika, rapporterar flera medier, som tillsammans med Mellanamerika odlar de mesta av världens bananer.

TR4 är en variant av den så kallade Panamasjukan och orsakas av svampen Fusarium oxysporum f. sp. cubense. Svampen angriper bananplantans rötter och gör att den inte kan ta upp vatten och näring och kan finnas kvar i jorden i flera decennier, skriver Sciencemagasin.  

Något botemedel mot svampen finns inte. 

I juni upptäcktes det första tecknet på att Colombia hade drabbats av den fruktade svampen på landets nordöstra plantager. Nu har landet utlyst nationellt kristillstånd. Landets jordbruksverk Agricultural Institute (ICA) i Bogotá har satt ett 175 hektar stort område i departementet La Guajira i karantän, enligt Sciencemagasin.

– När sjukdomen upptäcks är det redan för sent. Antagligen har den redan spridits utanför den jordmån som undersökts, säger professorn i växtpatologi Gert Kema vid universitetet i Wageningen i Holland till Yle.

Jordbruksministrar från hela Latinamerika har samlats i krismöte för att förhindra ytterligare utbrott. Colombia är vid sidan av Ecuador, Costa Rica och Guatemala är en av världens största bananexportörer. Bananodlingarna upptar nästan 50.000 hektar av landets yta.

Den farliga svampsjukdomen TR4 upptäcktes första gången på Taiwan i början av 1990-talet men spreds sedan inte utanför Sydostasien och Australien. Under 2010-talet nådde den Mellanöstern och Afrika, skriver yle.fi.

För människan är sjukdomen helt ofarlig och man kan äta bananer från den smittade plantan utan problem, men för bananplantan finns inget hopp. Den vissnar och dör och hela plantager kan förstöras bara på några månader. 

En orsak till krisen är odlingen. Den banan de flesta köper i livsmedelbutiken är av typen Cavendish – världens mest spridda banan – som nu hotas av utrotning. Det är inte första gången en banansort försvinner. På 1950-talet utrotades sorten Gros Michael sedan den drabbats av en variant av Panamasjukan.

Svampangreppet kan leda till en matkris. I Europa äter vi den främst som mellanmål, men i många andra länder är banan en del av basfödan. Totalt konsumeras cirka 100 miljarder bananer om året, enligt Yle.

Försök pågår för att ta fram en banansort med motståndskraft mot Panamasjukan. Om man lyckas kan det innebära att vi får vänja oss vid en att en banan inte smakar - banan.

– Det finns banansorter av olika färg, form och smak, som kan klara ett angrepp av Panamasjukan. Då är frågan om människor är beredda att ändra på sina smakvanor, säger Rony Swenne, bananforskare vid universitetet i Leuven i Belgien, till yle.fi.

I Australien pågår forskning av genmodifiering för att göra Cavendish resistent mot svampen.