Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varldens-borser-aterhamtar-sig-efter-mandagens-ras/

Ekonomi

Världens börser återhämtar sig efter måndagens ras

Under gårdagen tvingades New York-börsen tillfälligt stoppas för att undvika ytterligare kursfall.
Under gårdagen tvingades New York-börsen tillfälligt stoppas för att undvika ytterligare kursfall. Foto: Spencer Platt/AFP

Börserna världen över återhämtar sig efter gårdagens kursfall.

Såväl i Europa som USA märks en klar uppgång.

TT Text

President Trumps löfte om skattelättnader kombinerat med en uppgång för oljepriset gör att det blir en rekyl uppåt på börsmarknaden.

När handeln på Wall Street inleddes var det efter gårdagens börsras som var det största sedan finanskrisen 2008 med en nedgång för bland annat S&P 500 på drygt sju procent.

Vid öppning stiger S&P500 3,5 procent. Dow Jones industriindex lyfter 3,8 procent och Nasdaqs kompositindex 3,4 procent.

Samma utveckling har noterats under dagen och morgonen i Europa respektive Asien.

De ledande Asienbörserna, bland annat Tokyobörsen stängde efter viss återhämtning, bland annat lyfte det bredare Topix-index med 1,3 procent.

Däremot har den europeiska marknaden, bland annat Stockholmsbörsen noterat större uppgångar, i Stockholm drygt två procent under eftermiddagen.

Optimismen har också fått stöd i en återhämtning av oljepriset. Såväl Brent-oljan som den amerikanska motsvarigheten återhämtar drygt elva procent efter gårdagens ras, vilket ger uppgångar på börserna i Mellanöstern.

Den utlösande faktorn bakom gårdagens krasch anses vara kollapsen för världsmarknadspriset på råolja, med det största prisraset sedan 1991. Även den ekonomiska oron för coronavirusets konsekvenser har skapat rädsla på finansmarknaden.

Den positiva börsutvecklingen får också den amerikanska tioårsräntan att noteras till 0,66 procent jämfört med 0,52 procent när den svenska räntemarknaden stängde igår. Guld, som anses som en säker investering i oroliga tider, tappar i värde och guldpriset backar 1,3 procent.

Undantaget är dock Moskvabörsen som på grund av att den var stängd i går nu rasade kraftigt inledningsvis. I den inledande handeln föll index tio procent med oljebolagen som sänke. Under eftermiddagen har dock nedgången delvis parerats och index ligger strax före stängning på minus 3,8 procent.

Läs mer: Uppåt på Stockholmsbörsen efter raset