Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Världens dyraste valp såld

Världens hittills dyraste hund? Vovven till vänster såldes i Kina för 12 miljoner kronor på tisdagen.
Världens hittills dyraste hund? Vovven till vänster såldes i Kina för 12 miljoner kronor på tisdagen. Foto: AFP

En valp av rasen tibetansk mastiff har sålts i Kina för 12 miljoner kronor. Det kan vara den dyraste hunden någonsin, enligt flera utländska medier.

Valpen såldes på en husdjursutställning i östra Kina på tisdagen för svindlande 1,95 miljoner dollar, cirka 12 miljoner kronor till en kinesisk byggherre.

Hunduppfödaren hävdar att valpen har ”lejonblod och håller toppkvalitet”, enligt amerikanska nyhetssajten CNBC.

Rasen, tibetansk mastiff, är en herdehund som blivit en statussymbol för välbärgade kineser. Men rasen är på intet sätt ny i Kina. Den omnämns redan på 1100–talet då en kejsare ska ha fått hunden i gåva.

Den rekorddyra valpen väger redan 90 kilo och är 80 cm lång. Köparen uppger att han själv har för avsikt att fortsätta föda upp rasen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.