Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varldens-forsta-konstgjorda-tv-ankare/

Ekonomi

Världens första konstgjorda tv-ankare

00:56.

Kinas statliga nyhetsbyrå, Nya Kina, har presenterat världens första AI-nyhetsankare. Det virtuella ankaret lär sig av att se videofilmer av direktsändningar och läser enligt nyhetsbyrån texter lika naturligt som en mänsklig nyhetsuppläsare.

Debuten var strålande. Helt oklanderlig. När Kinas statliga nyhetsbyrå introducerade sina två nya nyhetsankare – ett vardera för publiken i Kina och omvärlden – var det första gången en nyhetsuppläsare presenterades som skapats med hjälp av artificiell intelligens.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Händelsen inträffade vid den pågående World Internet Conference i östra Kina, där publiken fick se ett tv-ankare som “klonats” av verklighetens tv-man Zhang Zhao, med hans utseende och röst. 

Genom att använda och kombinera videofilmer för att imitera hur nyhetsuppläsaren för sig i studion, hur han låter och rör sina läppar har kopiorna skapats med hjälp av artificiell intelligens, AI. Ansiktsuttrycken ska vara exakt de som originalet uppvisar. 

Användarna behöver bara mata in nyhetstext i systemet och det konstgjorda tv-ankaret dyker upp på en skärm.

– AI-ankare har i dag officiellt blivit medlemmar i vårt nyhetsteam, rapporterade Nya Kina och tillade:

– Tillsammans med andra programledare kommer de att ge er myndig, regelmässig och korrekt nyhetsinformation på kinesiska och engelska.

Det virtuella ankaret skiljer sig inte mycket från de verkliga. ”Han” lär sig själv genom att se på videofilmer av direktsändningar och kan läsa texter lika naturligt som en professionell nyhetsuppläsare, beskriver nyhetsbyrån.  

Men en tydlig skillnad är arbetskapaciteten. Medan de mänskliga programledarna arbetar åtta timmar om dagen ryggar de konstgjort klonade kopiorna inte för att rapportera 24 timmar om dygnet.

De kommer att synas i utvalda kanaler, inklusive i nyhetsbyråns appar på kinesiska och engelska, på dess tv-sajt och på sociala medier. 

Den nya landvinningen ger, enligt redaktionsledningen, ändlösa möjligheter eftersom det förbättrar effektiviteten och minskar kostnaderna för att producera de dagliga sändningarna. Förbättrad kvalitet och uthållighet vid akuta nyhetshändelser ses som andra fördelar.

I USA värderas välkända nyhetsankare som viktiga tillgångar för kanalerna. Årslöner på motsvarande över en halv miljard kronor förekommer. I Kina avlönas deras kolleger med betydligt blygsammare summor eftersom de arbetar vid statliga tv-stationer. Däremot kan de tjäna extra pengar på kommersiella uppdrag. 

Stora pengar finns emellertid att spara på AI-ankare, enligt Nya Kina och det kinesiska sökmotorföretaget Sogou som tillsammans ligger bakom utvecklingen. Huruvida det redan finns några planer på att exportera kunskapen framgår däremot inte.

Redan 2012 började företaget Sogou utveckla röstteknologi och har stegvis tagit fram Kinas största röstigenkänningsverktyg.

Tekniken som ligger bakom den artificiella nyhetsuppläsaren kallas Sogou avatar och har öppnat helt nya möjligheter. Tidigare har chansen att skapa något liknande begränsats av att virtuella bilder först behövts skapats, för att därefter matchas med en röst, förklarade Wang Yufeng, chef för Sogous intelligenta röstavdelning, i samband med premiärvisningen.

Med den nya tekniken kan en synkroniserad video produceras i realtid.