Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Världens kvinnliga miljardärer blir fler

Antalet kvinnliga dollarmiljardärer i världen ökar, enligt en rapport från den schweiziska banken UBS.

Många av de förmögna kvinnorna är från Asien och har skapat sina framgångar genom framför allt framgångsrika fastighetsaffärer,

Financial Times lyfter fram Zhang Xin (på bilden) som ett exempel. Hon är vd för Soho China, som är det största privata fastighetsbolaget i Peking. Enligt Forbes ska Zhang Xin vara god för 2,3 miljarder dollar, eller nästan 20 miljarder kronor.Foto: Wikimedia Commons

De kvinnliga miljardärernas snittförmögenhet är 4,3 miljarder dollar, vilket är högre än de 4,0 miljarder dollar männen har i snitt.

Däremot är männen fortfarande i överväldigande majoritet, även om de inte ökat i samma takt som kvinnorna de senaste åren. UBS har kommit fram till att det finns 1 347 dollarmiljardärer i världen. Av dem är elva procent, eller 148 personer, kvinnor, mot nio procent för två decennier sedan.

Miljardärernas andel av världens samlade bruttonationalprodukt (BNP) har ökat kraftigt, från drygt två procent 1995 till sju procent 2014.

Bild i text: Wikimedia Commons

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.