Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Världens lägsta bensinpris chockhöjs

Foto: Fernando Llano/AP

Pressad av hotet om ekonomisk kollaps höjer den venezuelanska regeringen bensinpriset för första gången på 20 år. Samtidigt devalveras valutan.

Oljelandet Venezuela har världens billigaste bensin. Att fylla tanken kostar i dag ungefär som en kopp kaffe på ett kafé i huvudstaden Caracas. Nu ska den 95-oktaniga bensinen höjas 60-falt från ungefär tio öre till sex kronor per liter.

Det berättade president Nicolás Maduro på onsdagskvällen efter en fyra timmar lång utläggning om det pressade läget i landet.

Beslutet hade föregåtts av flera veckors spekulation. President Maduro har tappat alltmer stöd i opinionen i takt med försämrade levnadsvillkor och ökad brottslighet. Inflationen är över 100 procent, BNP krympte förra året med 4,5 procent och mordfrekvensen steg i fjol till den sannolikt högsta i världen.

I valet i december fick oppositionen med bred marginal majoriteten i parlamentet. Sedan dess pågår en maktkamp mellan parlamentet och presidenten, som också är regeringschef.

Maduro räknar med att den bantade bensinsubventionen ska förbättra statens budget med 800 miljoner dollar, runt 7 miljarder kronor, skriver El País.

Samtidigt ska landets valuta devalveras. Med den särskilda förmånliga kurs som används för import av livsmedel och mediciner ska en dollar kosta 10 bolivarer i stället för 6,30, som i dag. Maduro sade också att kursen ska kunna fluktuera inom ett ”skyddat band”, utan att precisera.

Den vanliga marknadsstyrda växelkursen ligger på drygt 200 bolivarer per dollar. Valutan har tappat 98 procent av sitt värde sedan 2013.

Foto: Fernando Llano/AP

Troligen innebär devalveringen att priserna på baslivsmedel som bröd och ris kommer att behöva höjas, vilket skulle kunna leda till social oro.

Bensin- och matprishöjningar 1989 orsakade landsomfattande protester, som fortsatte under 1990-talet och slutligen resulterade i att Maduros föregångare, Hugo Chávez, fick makten 1999. Senast bensinpriset höjdes var 1996.

Det faktum att oljepriset på den internationella marknaden har fallit med 75 procent sedan toppnoteringen för ett och ett halvt år sedan har slagit brutalt mot Venezuela, vars ekonomi länge varit på fallrepet och i stort sett saknat marginaler.

Landet har gjort sig extremt beroende av intäkterna från oljeexporten och har underlåtit att såväl samla i ladorna som bredda ekonomin.

Det statliga oljebolaget Petroleos de Venezuela klarar inte att täcka sina produktionskostnader men står för 98 procent av inflödet av utländsk valuta. I januari lyckades bolaget förse statskassan med endast 77 miljoner dollar, vilket var 97 procent mindre än i januari förra året, enligt El País.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.