Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/varldsbanken-klimatsatsar-trots-ny-chef-utsedd-av-trump/

Ekonomi

Världsbanken klimatsatsar – trots ny chef utsedd av Trump

Världsbanken har finansierat ett omfattande kanalsystem i staden Beira i Moçambique. Kanalsystemet räddade sannolikt Beira från ännu värre förödelse i samband med svåra stormar. Foto: Erik Esbjörnsson

Världsbanken har lovat mångmiljardbelopp i nya klimatinvesteringar. Men under våren har trovärdigheten satts i gungning. David Malpass gick i april direkt från ett toppjobb hos Donald Trump till att bli bankens nye ordförande.

– Vi håller kursen. Inget har förändrats, säger Akihiko Nishio, vicechef i Världsbanken, till DN.

Världsbanken står i färd att mobilisera 200 miljarder dollar i lån och bistånd för att möta och motverka klimatförändringarna i världens fattiga länder.

Summan, som motsvarar nästan halva Sveriges BNP, meddelades i samband med FN:s klimatmöte i fjol. Målet gäller perioden 2021–2025. Men en skugga av tvivel föll över trovärdigheten i Världsbankens klimatåtaganden när bankens ordförande Jim Yong Kim nyligen avgick och efterträddes av en rådgivare till Donald Trump.

David Malpass, som tillträdde i april, har arbetat i presidentens valkampanj och hade ett toppjobb i det amerikanska finansdepartementet. Av tradition kommer Världsbankens ordförande från USA.

Klimatriskerna kommer i allt högre grad att slita människor tillbaka in i fattigdom. Vi har sett enorma orkaner som nyligen drabbat bland annat Moçambique. En uppskattning tyder på att vi kommer att se 100 miljoner människor falla tillbaka i fattigdom på grund av klimatförändringarna fram till 2030, säger Akihiko Nishio.

I en intervju med brittisk tv sa Donald Trump nyligen att han tror att ”vädret förändras, men jag tror att det går åt båda hållen”. USA:s hållning i klimatfrågan fortsätter att väcka bestörtning i omvärlden.

David Malpass, Världsbankens ordförande. Foto: Jose Luis Magana

David Malpass har dock sagt att klimatförändringarna är ett ”nyckelproblem” för världens fattiga länder. Världsbankens inriktning bestäms i huvudsak av en styrelse där både givar- och mottagarländer är representerade. Malpass besked har varit att prioriteringarna ligger fast.

– Vi håller kursen. Inget har förändrats, säger Akihiko Nishio, Världsbankens vicechef med ansvar för utvecklingsfinansiering, när DN möter honom under förhandlingar med den svenska regeringen i Stockholm.

Världsbanken har de senaste tio åren stegvis lagt om kursen i energifrågor. Kolkraftprojekt stöds inte längre. Härom året bestämdes ett stopp för lån och garantier till exploatering olja och gas.

Akihiko Nishio, vicechef i Världsbanken. Foto: World Bank

Det går inte, säger Akihiko Nishio, att utrota fattigdomen i världen om vi inte samtidigt gör något åt klimathotet.

– Klimatriskerna kommer i allt högre grad att slita människor tillbaka in i fattigdom. Vi har sett enorma orkaner som nyligen drabbat bland annat Moçambique. En uppskattning tyder på att vi kommer att se 100 miljoner människor falla tillbaka i fattigdom på grund av klimatförändringarna fram till 2030, säger han.

Han understryker att Sveriges regering och svenska aktörer är viktiga allierade i frågan. Sverige har bidragit till nya processer för att finansiera klimatåtgärder och investera i förnybart. Marknaden för gröna obligationer är ett exempel.

Men en miljard människor i världen saknar fortfarande el. 

Hur ska de lyftas ur fattigdom och få tillgång till energi på ett sätt som är hållbart?

– Vi ser att priset på solenergi i bland annat Afrika har sjunkit markant. Det sker mer privata investeringar och många betraktar nu solenergin som billig, säger Akihiko Nishio.

Världsbanken har samtidigt fått kritik för kvardröjande engagemang i den fossila ekonomin.

Men Akihiko Nishio vänder sig mot beskrivningen att banken släpar efter.

– Världsbanken skiftar väldigt starkt mot förnybar energi. Vi har definitivt gjort en omställning.